Kanadský hudobník a spisovateľ Leonard Cohen zverejnil skladbu Almost Like the Blues. Ide o prvú ukážku z očakávaného albumu Popular Problems, ktorý legendárny pesničkár plánuje vydať 22. septembra, deň po svojich 80. narodeninách. Podľa prvej ochutnávky sa je na čo tešiť.

Novinka ponúkne dovedna deväť skladieb, o ich produkciu sa postaral Patrick Leonard, ktorý je zároveň spoluautorom hudby. Zatiaľ nie je známe, či Cohen k 13. štúdiovke vyrazí aj na turné. Isté však je, že jeho hudba vekom nijak nestráca na sile, práve naopak. V novinke Almost Like the Blues sa básnik poslucháčom prihovára slovami, z ktorých srší obrovská múdrosť a nadhľad. Znie tak trochu ako hlas zo záhrobia, ktorý popisuje temné stránky a omyly ľudstva. (prečítajte si text)

Hudobná stránka piesne je nemenej zaujímavá. Dominantné sú perkusie a basová linka plná napätia ako v starých talianskych detektívkach, zatiaľčo farebnosť a emócie skladbe dodáva podmanivý klavír a ženský vokál. Zaznejú aj sláčiky a dychové nástroje, ničoho však v piesni nie je prilíš veľa a to, čo v do detailu prepracovanom aranžmáne naozaj vyniká, je práve Leonard Cohen a jeho charizma. Geniálna skladba.


Album Popular Problems sa mastroval v Marcussen Mastering, nahrávku a následný mix mal na starosti Jesse E. String. "Leonard Cohen znovu pokoril svojou kreatívnou inšpiráciou hudobné hranice," hovorí Rob Stringer, šéf vydavateľstva Columbia Records. "Táto deviatka nových piesní je jednoducho úžasná a inovatívna. Sme absolútne nadšení a poctení, že môžeme vydať tento míľnik osláviť spolu s ním."

Tracklist albumu Leonard Cohen - Popular Problems:

1. Slow 
2. Almost Like The Blues 
3. Samson In New Orleans 
4. A Street 
5. Did I Ever Love You 
6. My Oh My 
7. Nevermind 
8. Born In Chains 
9. You Got Me Singing 

Text: Patrik Marflák (o skladbe) + SITA (Rollingstone.com)
Foto: Facebook.com/leonardcohen

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen