Fanúšikovia skupiny The Beatles budú dnes spomínať meno Brian Epstein. Tento liverpoolsky rodák bol až do predčasnej smrti manažérom The Beatles a podieľal sa na ich celosvetovom úspechu. Jeho meno sa na platniach neobjavovalo, prispieval však cennými radami aj umeleckými pokynmi.

Brian Epstein, narodený 19. septembra 1934 v Liverpoole, vyrastal v dobre situovanej židovskej rodine. Rodičia ho od malička viedli k umeniu. Jeho dedo Isaac prišiel do Anglicka z Poľska a v Liverpoole si otvoril obchod s nábytkom. V jeho obchodných aktivitách úspešne pokračoval aj syn Harry, Brianov otec. Brian chodil so školy s nechuťou, do roku 1950 vystriedal sedem škôl, ale ani jednu neukončil. Zaujímali ho iba dve profesie, módne návrhárstvo a herectvo. Otec mu však nedal súhlas.

Od šestnástich rokov pracoval ako predavač. Na konci 50. rokov sa stal vedúcim oddelenia gramofónových platní v novej pobočke otcovho obchodu. Beatová hudba a predaj platní boli až do stretnutia s The Beatles iba časťou jeho záujmu, počúval skôr klasickú romantickú hudbu. Záujem mladej generácie o beatové skupiny, predaj singlov a nového nosiča, ktorým bola dlhohrajúca platňa, rástol, a tak Epsteinovci otvorili ďalší obchod v centre Liverpoolu, kde bol Brian vedúcim. Popri práci písal pre časopis Mersey Beat oznamy, reklamy aj komentáre k platniam. Chcel, aby v jeho obchode boli všetky platne od klasiky cez jazz a pop až po beat.

Stretnutie s The Beatles

Jedného dňa, 28. októbra 1961, prišiel do obchodu zákazník, ktorý chcel platňu My Bonnie s Tony Sheridanom a sprievodnou skupinou, ktorou mali byť akýsi The Beatles. Epstein o nich ešte nepočul, no keď o pár dní zháňal túto platňu ďalší fanúšik, dal sa do hľadania a s prekvapením zistil, že tá skupina je z Liverpoolu. Tak sa šiel pozrieť na koncert skupiny do Cavern Clubu. Tam sa zoznámili a Epstein sa dozvedel, že tú platňu nahrali v Nemecku. Ďalší deň objednal dvesto kusov. Od toho dňa bol s nimi v stálom styku a jedného dňa im ponúkol spoluprácu. The Beatles ju prijali a v decembri 1961 podpísali zmluvu. Ani on ani oni netušili, že podpísali najvýznamnejšiu zmluvu vo svojom živote aj v dejinách pop music.

Epstein bol známy svojou presnosťou, ktorá vraj zachádzala až do puntičkárstva. Väčšinu súkromného života až do smrti (predávkovanie práškami na spanie) obetoval práci so skupinou. Členovia The Beatles síce nesúhlasili vždy s jeho plánmi a nápadmi, ale ich životy a práca boli pokojnejšie a usporiadanejšie. Okrem "chrobákov" stihol ešte Epstein manažovať aj ďalšie liverpoolske kapely Gerry & The Pacemakers, Billy J. & The Dakotas a The Fourmost.


Bez Epsteina stratení a rozhádaní

Brian Epstein zomrel mladý, vo veku necelých 33 rokov 27. augusta 1967 v Londýne. Ďalšieho manažéra The Beatles už nehľadali. V tú noc, keď sa dozvedeli o jeho smrti, John Lennon povedal: "Mám strach. Myslím, že teraz sa všetko zrúti." A tak sa aj stalo, po manažérovej smrti sa začali množiť problémy. Rozdielne predstavy o hudbe a nesváry medzi hudobníkmi sa stali neudržateľnými až natoľko, že sa najslávnejšia kapela histórie v rokoch 1969-70 po takmer desiatich neuveriteľných rokoch, ktoré zmenili svet pop music, rozpadla.

Lennon zostavu opustil takmer presne dva roky po Epsteinovej - spoluhráčom to oznámil 20. septembra 1969. Posledný spoločný koncert odohrala kapela neohlásene 30. januára 1969 na streche budovy svojho vydavateľstva a multimediálneho domu Apple Corps v Londýne a v nahrávacom štúdiu sa všetci štyria členovia naposledy stretli 20. augusta 1969. Lennonov odchod sa niekoľko mesiacov udržiaval v tajnosti (medzitým vyšiel album Abbey Road), a tak sa definitívnym koncom kapely stal až odchod Paula McCartneyho 10. apríla 1970, týždeň pred vydaním svojho sólového albumu. Pár týždňov po rozpade kapely vyšiel album Let It Be, spoločne s filmom, ktorý obsahoval aj záznam zo spomínaného posledného vystúpenia.

Trpký rozchod slávnej štvorky mal napokon dohru na súde, McCartney podal na zvyšných členov žalobu za rozklad zmluvného partnerstva a k oficiálnemu formálnemu ukončeniu existencie kapely prišlo po dlhých súdnych procedúrach a vyjednávaniach až 9. januára 1975.


Zdroj: TASR, archív
Foto: Eric Koch / Anefo - wikipedia

Súvisiaci interpreti: The Beatles