Priaznivci zosnulého anglického hudobníka Davida Bowieho sa môžu tešiť na album k muzikálu Lazarus, ktorý zložil spolu s írskym dramatikom Endom Walshom. Nahrávka, ktorá bude okrem iného obsahovať skladby v prevedení hercov a herečiek z pôvodnej americkej produkcie predstavenia, sa dostane na slovenský trh v piatok 21. októbra.

Záujemcovia o album Lazarus si budú môcť novinku predobjednať od nedele 16. októbra. Budú si môcť stiahnuť tiež nové verzie skladieb Life On Mars? a Lazarus. Prvú menovanú naspievala Sophia Anne Caruso a titulná pieseň vznikla v podaní Michaela C. Halla, ktorý v muzikáli stvárňuje hlavnú postavu.

Okrem nových spracovaní najväčších hitov Davida Bowieho sa na albume budú nachádzať aj spevákove najnovšie a zároveň posledné tri skladby - No Plan, Killing A Little Time a When I Met You. Tie zložil v spolupráci s Tonym Viscontim a nahral ich s kvartetom Donnyho McCaslina, ktoré sa podieľalo aj na vzniku Bowieho poslednej štúdiovky Blackstar (2016).

Zaujímavosťou je, že spevácke party muzikálových hercov a herečiek, sa nahrávali 11. januára, teda deň po smrti legendárneho interpreta, čo sa podpísalo pod celkovú atmosféru nahrávky. O jej produkciu sa postaral Henry Hey, ktorý v minulosti spolupracoval s Bowiem na albume The Next Day (2013). Novinka bude dostupná v podobe 2CD alebo 3LP.   

Muzikál Lazarus, ktorý vznikol na motívy románu Muž, ktorý spadol na Zem (1963) spisovateľa Waltera Tevisa, mal premiéru 7. decembra 2015 v New York Theatre Workshop. Predstavenie v réžii Iva van Hoveho slávnostne uvedú 8. novembra aj v Londýne, kde ho v miestnom Kings Cross Theatre budú hrať do 22. januára 2017.   


David Bowie
, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má celkovo 26 sólových štúdioviek.

Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo štyri BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu, zahral si napríklad vo filmovej adaptácii spomínaného Tevisovho románu. Zomrel 10. januára vo veku 69 rokov na rakovinu.   

Zdroj: SITA (Sony Music Entertainment Czech Republic, archív)
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: David Bowie