Už zajtra príde na Slovensko dlho očakávané turné Mira Žbirku, na ktorom popri množstve kvalitných inštrumentalistov a hostí najviac pozornosti púta návrat Mariky Gombitovej na koncertné pódiá. České zastávky sú už minulosťou a podľa ohlasov fanúšikov aj médií sa môžeme tešiť na jednu z hudobných udalostí roka.

Miro Žbirka odštartoval česko-slovenské turné Road to Abbey Road s veľkým úspechom v pražskej Tipsport aréne, po ktorej v nedeľu večer nasledovala Ostrava. Tento týždeň ho už čakajú koncerty v Bratislave a Košiciach, kde sa fanúšikovia môžu tešiť na skvele zohratú medzinárodnú kapelu. Tvoria ju jeho dlhoroční spoluhráči Honza Horáček, Honza Ponocný, Karel Heřman a Aleš Zenkl spoločne s poprednými anglickými inštrumentalistami, ktorými sú producent zo štúdia Abbey Road Rob Cass, gitarista Pearse MacIntyre a hviezdny bubeník Blair Cunningham.

Okrem Mekyho sa na turné ako spevák predstaví aj legendárny spolupracovník skupiny Cream a textár anglickej polovice minuloročného albumu Miro Pete Brown, už osvedčenými hostkami sú české speváčky Martha a Magdaléna Šalamounová. Najväčšie očakávania však vo viac ako dvojhodinovom programe vyvoláva práve vystúpenie špeciálneho hosťa Mariky Gombitovej a inak tomu nebolo ani na prvých dvoch koncertoch. Českí fanúšikovia si mohli vypočuť spoločné skladby dvoch najslávnejších bývalých členov Modusu V slepých uličkách a Nespáľme to krásne v nás. O tom, že speváčkin návrat ku koncertovaniu je triumfom, napokon presvedčila aj sólovo s hitom Koloseum.


"Bolo to veľmi silné. Marika sa vrátila a parádne. Keď Meky ohlásil jej príchod, ani sme nedýchali. Bolo fantastické vidieť ich opäť po rokoch spievať spolu," povedal po pražskom koncerte jeden z divákov. Nadšenie netají ani samotný spevák, ktorý prostredníctvom tohto turné spomína na svoju cestu od úplných začiatkov až po nahrávanie v Abbey Road. Redaktor českého portálu iDnes.cz koncert zhodnotil ako "perfektne vygradovanú oslavu hudby".

"Všetko bolo dohodnuté, pripravené a nacvičené. Vedel som, že Marika je v šatni, ale keď sa objavila na pódiu, mal som pocit, ktorý sa dá len ťažko opísať. Mnohí neverili a celé tie roky hovorili, že sa to nikdy nepodarí.  Ja som stále veril a dúfal. A podarilo sa. Je to fantastický pocit, spievať s Marikou na pódiu po tých dlhých rokoch. Zdalo sa mi, že sa vrátil čas a my sme spolu hrali len prednedávnom. Už sa teším na to, ako si to zopakujeme v Bratislave a v Košiciach na mojich koncertoch, ale aj na Marikinom veľkom narodeninovom koncerte v októbri," povedal Miro Žbirka, ktorý si s Gombitovou zaspieval po dlhých 35 rokoch. V súvislosti s Abbey Road si samozrejme uctil aj svojich obľúbencov The Beatles či kapelu Cream.

Zajtrajší bratislavský koncert je už od mája vypredaný. Na košický, ktorý sa uskutoční vo štvrtok (22.9.), sú ešte v predaji posledné lístky. Road to Abbey Road Tour 2016 uzavrie 29. októbra symbolicky koncert v Londýne. Okrem turné má spevák pre fanúšikov aj ďalšiu novinku - 9. septembra vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Universal Music limitovaná edícia (500 ks) dvojvinylu s najväčšími hitmi pod názvom 22x2 Best of. Ako narodeninový darček pre Mekyho sa v októbri na pultoch objaví aj nová kniha od hudobného publicistu Honzu Vedrala: Miro Žbirka zblízka.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry pro:messa. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová, Miro Žbirka