Slovenský hudobník Andrej Šeban vyrazí v novembri na koncertnú šnúru podtitulom Život je krásny. Gitarista a skladateľ sa predstaví s novým triom, v ktorom si zahrajú aj bubeník Ján Fabrický a basgitarista Michal Šelep.

Fanúšikovia 54-ročného muzikanta sa môžu tešiť na vynovený repertoár, v ktorom zaznejú aj úplne nové skladby. Nebudú však chýbať ani Šebanove najznámejšie piesne v upravených aranžmánoch či priestor na improvizáciu. O tom, že pôjde o naozaj výnimočné turné, svedčí aj fakt, že s Jánom Fabrickým sa Andrej predstaví na jednom pódiu po 30 rokoch. Muzikanti si počas siedmich koncertov spoločne zaspomínajú na chvíle, ktoré zažili vo svojho času zakázanej formácii Nervy či v kapelách Demikát a Míting.

Fabrický príde na Slovensko zo zahraničia, kde žije dlhé roky. Momentálne pôsobí ako docent hry na bicie nástroje na Vysokej škole umení vo švajčiarskom Berne, pričom sa naďalej podieľa na medzinárodných projektoch ako štúdiový a koncertný hudobník. V 80. rokoch odišiel do emigrácie vo Švajčiarsku. V 90. rokoch študoval v USA hru na bicie na prestížnej MIT v Los Angeles a v roku 2002 sa vrátil do Švajčiarska, kde pôsobí dodnes.

Zároveň pokračuje aj Andrejov dialóg s mladou generáciou slovenských hudobníkov. Jej zástupcom bude v rámci tria talentovaný basgitarista Michal Šelep. Rodák zo Spišskej Belej študoval v rokoch 2011 až 2014 u amerického basgitaristu Anthonyho Wellingtona a v roku 2014 ako jediný dostal štipendium na kurz amerického basgitaristu Victora Wootena s názvom Bass/Nature Camp. V súčasnosti hrá v rôznych hudobných projektoch, pričom vystupuje aj so speváčkou Zuzanou Mikulcovou. 

Termíny koncertov Život je krásny Tour:

15. 11. - Nitra, Synagóga 
16. 11. - Košice, Divadlo Thália 
17. 11. - Martin, Mestská scéna 
18. 11. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note 
22. 11. - Banská Bystrica, Divadlo Štúdio tanca 
23. 11. - Žilina, Mestské divadlo 
24. 11. - Bratislava, Stredisko kultúry Bratislava - Nové Mesto 

Andrej Šeban patrí medzi najrešpektovanejších slovenských gitaristov. Počas svojej kariéry spolupracoval napríklad s Pavlom Hammelom, Robom Grigorovom, Marikou Gombitovou, Dežom Ursinym či Petrom Lipom. Muzikant, ktorý je tiež bývalým členom kapiel Banket a Free Faces, je autorom scénickej hudby pre rozhlasové hry, dokumentárne i hrané filmy. 

Na konte má albumy ako Čo dom dal (1993), Andrej Šeban Band... (1997), Sklony (2008) alebo Časozber (2011). S Oskarom Rózsom a Marcelom Buntajom tvorili roky formáciu ASH Band. Tá spolupracovala koncertne i štúdiovo s Jarom Filipom, Mariánom Vargom či Richardom Müllerom.

Zdroj: SITA (Tomáš Lukačka - Euforion)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban