Zástupcovia Rock'n'rollovej siene slávy v utorok zverejnili zoznam 19 kandidátov na uvedenie v roku 2017. Sú medzi nimi zosnulý rapper Tupac Shakur, speváčka Janet Jackson, anglická elektronická skupina Depeche Mode, americká rocková kapela Pearl Jam či nemecká elektronická formácia Kraftwerk.

Medzi nominantmi sa objavili tiež funková speváčka Chaka Khan, pesničkárka a aktivistka Joan Baez, zosnulý hudobník Joe Tex a kapely Chic, Electric Light Orchestra, Jane's Addiction, YES, Journey, MC5, The Cars, The Zombies, Steppenwolf, Bad Brains a The J. Geils Band.

O tom, kto sa dostane do siene slávy, rozhodne viac ako 800 umelcov, historikov, ľudí z hudobného priemyslu, ale aj fanúšikovia, ktorí môžu hlasovať do 5. decembra. Organizátori následne zverejnia vybrané mená. Ceremoniál sa bude konať na budúci rok v apríli v New Yorku.

Všetci spomínaní vydali debutovú nahrávku minimálne pred 25 rokmi, čím splnili jedno z hlavných nominačných kritérií. Tupac Shakur, Depeche Mode, Pearl Jam, Joan Baez, Electric Light Orchestra, Jane’s Addiction, Journey, Steppenwolf a Bad Brains sa objavili na zozname po prvý raz. Janet Jackson, Chaku Khan, MC5, The Cars a The Zombies nominovali po druhý raz, Yes po tretí raz, formácie Kraftwerk a The J. Geils Band po štvrtý raz a Joeho Texa po piaty raz. Formácia Chic sa dostala medzi nominovaných už po jedenásty raz.

Zdroj: SITA (Reuters, Rollingstone.com, archív)
Foto: Anton Corbijn (Depeche Mode)

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode, Pearl Jam