Na vrchole rebríčka najlepších tohtoročných albumov podľa amerického magazínu Pitchfork je nahrávka Run The Jewels 2, ktorú hip-hopové duo Run The Jewels vydalo v okóbri.

Druhá štúdiovka americkej formácie, ktorú tvoria El-P a Killer Mike, okrem Pitchforku obsadila prvé miesto aj v koncoročnom rebríčku magazínu Complex, Billboard ju zaradil na druhé miesto svojich top albumov roka.

V zozname Pitchforku patrí druhá priečka britskej speváčke FKA twigs a jej debutu LP1. Do prvej trojky sa dostala aj kapela z Philadelphie The War On Drugs so štúdiovkou Lost In The Dream. 
Na štvrtej priečke je Aphex Twin a album Syro, piata je hudobníčka Grouper s nahrávkou Ruins a šieste miesto patrí kapele Swans, ktorá v máji vydala štúdiovku To Be Kind. V prvej desiatke sú aj interpreti ako Sun Kil Moon, Todd Terje, Ariel Pink a Caribou.

V rebríčku Pitchforku, tak ako každý rok, nájdete 50 albumov. Sú v ňom napríklad Lykke Li s počinom I Never Learn, raperka Azealia Banks sa so štúdiovkou Broke With Expensive Taste, Taylor Swift s albumom 1989, z popových hviezd kritikov zaujala aj Ariane Grande s nahrávkou My Everything.

Medzi 50 najlepšími albumami sa umiestnili aj Brian Eno a Karl Hyde s nahrávkou High Life, St. Vincent s rovnomenným počinom, ktorý nedávno britský magazín New Musical Express (NME) vyhlásil za najlepší album roka 2014, ďalej album Dude Incredible od zoskupenia Shellac, v ktorom pôsobí uznávaný producent Steve Albini, či austrálsky hudobník Ben Frost, ktorý svoju aktuálnu štúdiovku Aurora vďaka Wilsonicu predstavil aj na Slovensku.


20 najlepších albumov roka 2014 podľa magazínu Pitchfork:

1. Run The Jewels - Run The Jewels 2 
2. FKA twigs - LP1 
3. The War On Drugs - Lost In The Dream 
4. Aphex Twin - Syro 
5. Grouper - Ruins 
6. Swans - To Be Kind 
7. Sun Kil Moon - Benji 
8. Todd Terje - It's Album Time 
9. Ariel Pink - Pom Pom 
10. Caribou - Our Love 
11. Perfume Genius - Too Bright 
12. Mac DeMarco - Salad Days 
13. Spoon - They Want My Soul 
14. Real Estate - Atlas 
15. Angel Olsen - Burn Your Fire For No Witness 
16. St. Vincent - St. Vincent 
17. Flying Lotus - You're Dead! 
18. Arca - Xen 
19. Sharon Van Etten - Are We There 
20. Vince Staples - Hell Can Wait EP

Kompletný rebríček Pitchforku aj s odôvodnením od redaktorov magazínu nájdete TU.

Zdroj: SITA (Pitchfork.com), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/therealrunthejewels