Dnes ráno sa začalo hlasovanie v prvom kole šiesteho ročníka Radio_Head Awards. Poslucháči Rádia_FM budú do nedele 2. februára vyberať svojich favoritov za uplynulý rok v kategóriách Album roka, Singel roka, Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela roka 2013.

Z ich hlasov odoslaných prostredníctvom webu Radiohlavy.sk vzniknú finálové pätice nominovaných postupujúcich do 2. kola hlasovania, ktoré štartuje v pondelok 3. februára.

V druhom kole hlasovania k základným kategóriám pribudnú aj žánrové v kategóriach Hip Hop/Rap/RnB, World Music/Folk, Hard and Heavy a Elektronická hudba. Novinkou tohto ročníka je rozšírenie o kategórie Jazzová a Klasická hudba, ktoré zastrešuje Rádio Devín. O nomináciách v spomínaných kategóriách rozhodujú odborné poroty jednotlivých žánrov.

Okrem poslucháčskych cien bude súčasťou Radio_Head Awards tradične aj cena Album roka podľa kritikov a nová cena Hudobný počin roka, o ktorej rozhodne akadémia zostavená Rádiom Devín.

Počas slávnostného udeľovania cien, ktoré prebehne 30. marca v Starej tržnici v Bratislave, spoznáme aj držiteľa Ceny za prínos do hudby. V minulom roku ju odborná porota udelila in memoriam speváčke, šperkárke a výtvarníčke Bety K. Majerníkovej. Zosnulá umelkyňa stojí aj za podobou sošiek "rádiohláv", ktoré aj tento rok podľa jej návrhu vytvorí sochárka Mira Podmanická.

Minulý rok si ceny Rádia_FM odniesli Vec, Puding pani Elvisovej, Billy Barman, Zlokot, Ink Midget, Pressburger Klezmer Band, Obliterate a Tomáš Sloboda a Sounds Like This.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Juraj Kadáš z RTVS. Viac informácií o Radio_Head Awards nájdete na webe Radiohlavy.sk.

Foto: Martina Mlčúchová