S kapelou Terrapie to mala byť tvrdá muzika, zdá sa však, že Miro Šmajda to opäť skúša v nových hudobných vodách. Aspoň to evokuje nový, popovejšie ladený singel #Miluj, ktorého vydanie avizovalo zoskupenie už minulú jeseň. V nedeľu 17. januára napokon pieseň vyšla aj so zaujímavým videoklipom.

"Je to skladba, ktorou chceme poukázať na to, že nemá zmysel stále riešiť problémy, k čomu nás tento systém skryto cielene vedie - utápať sa v depke a tlaku dnešnej doby, vidieť smutných, mdlých, zachmúrených ľudí topiacich sa v spleti melancholických myšlienok. To bolo inšpiráciou k napísaniu tohto odľahčeného songu a poukázať na to, že je podstatné pozerať sa na pekné veci, mať radosť z maličkostí, jeden z druhého, z pohybu, rodiny, priateľov, z nevinnosti prírody, z činností, ktoré milujeme. A hlavne z toho, čo máme v prítomnosti, nie trápiť sa z toho, čo bolo alebo čo bude," vysvetľuje Miro Šmajda vznik a pôvod skladby #Miluj. 

V duchu hesla "nič neriešiť, len milovať" sa nesie celá skladba, ktorá sa svojou chytľavosťou a ľahko zapamätateľným jednoduchým textom rýchlo zapíše do uší. Možno cielene a možno nie si tak Šmajda a Terrapie zvýšili svoje šance na rotáciu v rádiách. Vzhľadom na aktuálnu účinnosť zákona o povinných kvótach na hranie domácej hudby a zároveň formu piesne je dosť možné, že hudobní dramaturgovia budú na #Miluj reagovať kladne.

Kapela sa rozhodla svoj singel podporiť aj pestrým videoklipom, ktorý zobrazuje ľudí pri ich srdcu blízkych činnostiach. Scény sa nakrúcali v Prahe a severných Čechách počas troch ročných období, vo videu tak môžeme vidieť zábery z leta, jesene i zimy. Réžie a samotného nakrúcania sa zhostil gitarista Terrapie Ivan Číhal. A podľa Mira Šmajdu nebola núdza ani o veselé momenty: "Dosť vtipný zážitok bol, keď sme zistili, že kôň, ktorý v klipe hrá, má panický strach z tej malej mačičky, ktorú v klipe hladkám. Pol hodinu pred nakrúcaním sme ho chudáka upokojovali, keď okolo neho prešla."


Text: Hudba.sk, mž (podklady k článku poskytol Miro Šmajda)
Foto: Facebook.com/mirosmajdaterrapie

Súvisiaci interpreti: Miro Šmajda