Slovenský saxofonista Nikolaj Nikitin pokrstil vo štvrtok večer v Galérii Nedbalka novú výberovku Aram's Father. Album, ktorý vyšiel na originálnej vinylovej platni, pokrstili speváčka Hana Gregušová, Miloslava Pašková z Galérie Nedbalka a Nikitinov štvorročný syn Aram. LP krstili bublinami z Aramovho bublifuku.

Na sprievodnom koncerte spolu s 31-ročným Bratislavčanom vystúpilo viacero legiend slovenského jazzu, medzi nimi klavirista Gabriel Jonáš, bubeník Jozef Döme či kontrabasista Tomáš Baroš, ktorý pre túto príležitosť pricestoval z Prahy. V priestoroch bratislavskej galérie, kde momentálne vystavuje akademická maliarka Mária Medvecká, sa zišlo zhruba 70 ľudí. Návštevníci si mohli vypočuť nielen ukážky z Nikitinovej novej platne, ale aj skladby z jeho predošlých albumov ako Bolero, Winter Jungle, Behind The Window a ďalšie.

Špeciálnym hudobným hosťom večera bola Hanka Gregušová. Okrem toho, že nový album pokrstila, zaspievala i dve Nikitinove piesne, ktoré sama otextovala - On The Snow-Bound Path a December Step. Atmosféru slávnostného večera Nikolaj Nikitin hodnotí nadmieru pozitívne. "Bol to skvelý pocit hrať medzi obrazmi. Zvuk sme museli prispôsobiť komornej atmosfére galérie. Hudba v spojení s iným umením však krásne súznie. Výtvarné umenie či tanec ma zároveň inšpirujú a otvárajú mi nové možnosti. A opäť sa mi potvrdilo, že improvizácia je o hudobných dialógoch a vzájomnom počúvaní sa. Atmosféra bola vynikajúca a dúfam, že si to všetci užili spolu s nami," povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Róbert Pospiš a Martin Sillay z vydavateľstva Real Music House sa postarali o kompletný remaster novej platne, Pospiš jej dokonca vymyslel i názov. "Všetka tá hudba, ktorá je na platni, vznikala aj vďaka môjmu synovi Aramovi, ale ten príznačný názov vymyslel Róbert. Ja som mal iné verzie, kde by bol Aramko skôr zakódovaný, a Robo, že Aram's Father bude výstižnejšie," priblížil Nikitin.

Producentská dvojica Pospiš a Sillay je podpísaná pod celou diskografiou talentovaného jazzmana. Koncom minulého roka sa ich spolupráca posunula dokonca i do autorskej roviny, kedy spoločne s Nikitinom realizačne zastrešili veľkolepý hudobný projekt Tales From My Diary, ktorý je netradičnou poctou významnému českému skladateľovi Leošovi Janáčkovi. Projekt je nominovaný na Radio_Head Awards vo dvoch kategóriách - Hudobný počin roka 2014 a Jazzová nahrávka roka 2014.

Mladý saxofonista sa najbližšie predstaví naživo už budúci utorok (24.2.) spolu s Gabrielom Jonášom v Refresh Klube a o týždeň v piatok (27.2.) si ho priaznivci môžu naživo vypočuť v bratislavskom Praotec music bare.


Zdroj: SITA
Foto: Real Music House 

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin