Zdá sa, že tohtoročný lineup Topfestu bude naozaj prelomový a môže osloviť aj ľudí, ktorí doposiaľ jednoznačne preferovali Pohodu či Grape. Okrem kapiel, ktoré nadväzujú na doterajšie rockovejšie smerovanie festivalu (Skindred, Horkýže Slíže), a česko-slovenských legiend (Karel Gott, Citron) totiž ponúkne aj mená, aké bežne vystupujú práve na multižánrových festivaloch.

Príkladom sú newyorskí "gypsy punkeri" Gogol Bordello, ktorí sa rok po vystúpení na jubilejnej dvadsiatej Pohode vrátia na Slovensko opäť práve vďaka Topfestu. Indie-popová skupina Bastille, ktorá bola jeho prvým potvrdeným menom, by zase pokojne mohla byť jedným z headlinerov festivalu Grape s jeho zameraním na mladšie, alternatívnejšie orientované publikum. A ak mal niekto priniesť slovenskú premiéru oceňovaného nováčika menom Rag'n'Bone Man, väčšina ľudí by zrejme očakávala, že to bude práve jeden z našich najpopulárnejších multižánrových festivalov.

Najväčší európsky hit posledných mesiacov 

O to väčším prekvapením je, že jeden z najväčších hudobných objavov minulého roka vystúpi práve na Topfeste, ktorý tým definitívne potvrdzuje svoje nové smerovanie. Aj v minulých rokoch síce prinášal rôzne žánre, no pestrosť bola reprezentovaná najmä domácimi menami, kým zo zahraničia organizátori pozývali hlavne rockové a metalové kapely. Takmer nikdy pritom nešlo o skupiny, ktorý by patrili medzi horúce mená súčasnej hudobnej scény (výnimkou boli napr. 30 Seconds to Mars v roku 2014).

Či už vám meno Rag'n'Bone Man niečo hovorí alebo nie, jeho najväčší hit Human ste s veľkou pravdepodobnosťou už počuli. Ide totiž o aktuálne jednu z najhranejších skladieb v Európe. V slovenskom éteri je na vrchole rebríčka hranosti už tretí týždeň v rade a v priebehu posledného pol roka bola na čele hitparád v 12 krajinách. Videoklip k piesni pravdepodobne už dnes alebo zajtra prekoná hranicu 150 miliónov prehratí na Youtube. Zverejnil ho ešte v júli minulého roka, vrchol popularity však zažíva v posledných mesiacoch - od decembra mu pribudlo viac než 100 miliónov pozretí.

Prečítajte si: Rag'n'Bone Man je objavom roka, po veľkom hite Human boduje v anketách


Čerstvý držiteľ BRIT Award

32-ročný anglický spevák a skladateľ, vlastným menom Rory Graham, sa narodil 29. januára 1985 v britskom mestečku Uckfielde v East Sussexe. Hudobník, ktorý vo svojej tvorbe originálne kombinuje tradičné žánre ako blues, folk, soul, pop či rock, má zatiaľ na konte tri EP nahrávky. Prvú s názvom Bluestown vydal v roku 2012, nasledovali ďalšie dve s názvami Wolves (2014) a Disfigured (2015). Zaujímavosťou je, že začínal v pätnástich rokoch ako drum&bassový a hip-hopový MC. Jeho crew vystupovala ako support napríklad na koncertoch hip-hopových hviezd ako sú Pharoahe Monch alebo KRS-One.

Debutový dlhohrajúci album Human vydal 10. februára a hneď v prvom týždni s ním dobyl britský rebríček albumov. K jeho najväčším úspechom určite patrí prestížne ocenenie BRIT Award v kategórii Critics' Choice, ktoré mu odovzdajú 22. februára na každoročnom slávnostnom udeľovaní najsledovanejších britských cien. V minulosti britskí hudobní kritici túto cenu prisúdili hviezdam ako Adele, Emeli Sandé, Ellie Goulding, Sam Smith, Jessie J alebo Florence and the Machine. Okrem nej môže počas galavečera získať aj cenu British Breakthrough Act (voľný preklad tejto kategórie je britský objav roka). V ďalšej významnej ankete BBC Sound of 2017 mu víťazstvo uniklo len tesne, skončil na druhom mieste.

Aktuálne je Rag'n'Bone na turné po Veľkej Británii, ktoré je beznádejne vypredané. Na konci januári oficiálne predstavil nový singel s názvom Skin. Za pozornosť však stoja najmä jeho live videá, ktoré sľubujú skvelý koncertný zážitok. Tento hlas určite stojí za to počuť naživo.

Festival Topfest 2017 sa uskutoční v dňoch 30. júna a 1. júla na piešťanskom letisku. Vstupenky sú aktuálne v predaji v sieti Predpredaj.sk za zvýhodnenú cenu 50 eur. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.topfest.sk a www.facebook.com/topfest.sk.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Soul for Show + archív)