Vtipy o novom albume Tool sú už tak staré, že ani nie sú vtipné. Tentokrát to ale vyzerá tak, že sa naozaj dočkáme.

Magnety týždňa

Na oficiálnej stránke Tool sa objavila informácia, že Maynard James Keenan (frontman kapely) začal pracovať na vokáloch. V nedávnom rozhovore povedal, že na nich začne robiť hneď, ako kapela dokončí inštrumentálnu časť albumu. Podľa všetkého to nie je ani ďalší pokus o vystrelenie si z fanúšikov, takže si držte klobúky, lebo nástupcu jedenásť rokov starej platne 10,000 Days sa možno dočkáme už v roku 2017! (pm)


Minulý týždeň sme písali o cenách Grammy, na ktorých bolo prešľapov viac, ako dosť. Jedným z nich bol nástup Megadeth, počas ktorého kapela sprevádzajúca ceremoniálom omylom zahrala Master of Puppets od Metallica. Bolo jasné, že sa k tomu Dave Mustaine skôr či neskôr vyjadrí. A stalo sa - s kľudom Angličana na Twitteri odkázal, že kapelu nemôže viniť za to, že nie je schopná zahrať nič od Megadeth. Obsiahlejšie sa k tomu vyjadril v rozhovore pre magazín Billboard. Pre úplnosť - Megadeth získali s albumom Dystopia cenu za Najlepší metalový výkon. Organizátori Grammy asi svojej kapele zabudli oznámiť, že Metallica v nej ani nebola nominovaná... (pm)

Šroty týždňa

Označiť Linkin Park slovami hard alebo heavy už dlhšie nie je veľmi možné. A aj napriek tomu, že ich nový song sa volá práve Heavy, je to už stopercentný pop. Nikdy som nebol veľkým fanúšikom ich tvorby, ale prvé dva albumy boli celkom slušné. Avizovaná nová štúdiovka by však mala podľa slov Mikea Shonodu celá znieť ako singel. Škoda. (pm)


Tento týždeň priniesol bohužiaľ aj smutné správy (nielen) pre fanúšikov kapely Kittie. Ich 31-ročná basáčka, Trish Doan, podľa informácií na Facebook stránke kapely zomrela. Aj keď oficiálna príčina smrti nie je známa, vzhľadom na jej dlhotrvajúce depresie a poslednú zmenu popisu na Twitteri sa špekuluje o samovražde. (pm)


Nile sa cez týždeň rozlúčil s dlhoročným členom. Dallas Toler-Wade bol v kapele takmer od jej začiatkov. Hral na base a gitare, prispieval aj vokálmi. Najhoršie na tom je, že Nile to len tak medzi rečou spomenuli na Facebooku, popri propagácii ich aktuálneho turné. Dallas sa chce venovať najmä svojmu projektu Narcotic Wasteland, v Nile ho nahradí Brian Kingsland z Enthean. (pm)


Novinky

Jubilejný piaty ročník Wacken Metal Battle Slovakia opäť láka slovenské kapely do veľkej metalovej bitky. Hlavná cena je v tomto prípade veľmi silným lákadlom - možnosť zahrať si na legendárnom feste Wacken sa nenaskytne každý deň. Ak máte záujem, informácie na prihlásenie nájdete na stránke organizátora. (pm)

Organizátori Gothoom Open Air festivalu skompletizovali svoj tohtoročný line-up posledným headlinerom. Bude ním švédska deathmetalová legenda Unleashed, ktorá sa radí k pionierom žánru. Posledné mená v zostave festivalu patria aj extrémnym kapelám Cranial Carnage (Maďarsko), Angerseed (SR) a Abort to Be Born (ČR). (ak)


Hlučný basový sludge rock z Vermontu. Tak sami seba opisujú Ghastly Sound a vlastne majú pravdu. Ich novinka The Worst je úplne famózna dávka energie, ideálna na dlhé cesty autom. Alebo len tak do práce. Alebo vlastne hocikde. Nájdete ju na EP Ghastly Sound, predobjednať môžete na Bandcampe. (pm)


Vevo cez týždeň premiérovalo novinku Body Count so silným odkazom. No Lives Matter je reakciou na nedávne americké incidenty, v ktorých policajti zastrelili neozbrojených černochov. Album Bloodlust vychádza na konci marca. (pm)


Once Human majú od piatku v predaji nový album Evolution. Na jeho podporu zverejnili aj video k songu Dark Matter, ktorý by ste si mohli obľúbiť, ak vás to ťahá smerom k Fear Factory, Machine Head, či Soulfly a máte radi temnú atmošku. (pm)


V polovici marca vydajú Obituary svoj rovnomenný album, z ktorého sme už priniesli niekoľko ochutnávok. Tentokrát tu však máme niečo extra - špeciálnu skladbu No, ktorá vyšla v rámci Decibel Flexi Series. Vypočuť si ju môžete na stránkach magazínu Decibel. Určite to spravte, neoľutujete. (pm)

Dimmu Borgir sa konečne vynorili zo zabudnutia a pre tento rok chystajú veľký návrat. Fanúšikom najprv naservírujú živé DVD/BluRay Forces of the Northern Light, ktoré prinesú dva koncerty. Oslo z roku 2011 zahrali s päťdesiatčlenným orchestrom a tridsaťčlenným speváckym zborom a tracklist patril najmä vtedy novému albumu Abrahadabra. Druhý koncert sa odohral na festivale Wacken 2012 na pódiu spolu s Českým národným symfonickým orchestrom a čuduj sa svete, tracklist je identický. Pozrite si živé prevedenie skladby Mourning Palace so skvelým trombonistom, ktorý je iste fanúšikom kapely. Tá na Facebooku okrem iného hlási aj práce na novom albume. (ak)


Death metalisti Immolation majú nové sladké lyric video k skladbe Fostering the Divide čím dávajú najavo, že nová štúdiovka Atonement prichádza už tento týždeň. Leitmotívom skladby je nenávisť, teda téma poriadne deathmetalová a zábery demonštrantov, horiacich áut a trestajúcich policajtov zaplavené krvou a ohňom sú to správne pondelkové nakopnutie! (ak)


Česká screamo hardcore úderka Esazlesa nakrútila klip k skladbe Mezek z novinky Společnost Psů. Vizuálne podmanivé zábery z jednej diskotéky mal režijne nastarosti JQr a kameru Jan Baset Střítezský. Kapela bola natoľko štedrá, že celý svoj album šupla na Youtube. Počúvajte! (ak)


Hardrockový zázrak menom Royal Thunder v apríli vydáva tretiu štúdiovku WICK a uvádza ju skladbou s príznačným názvom – April Showers. Kapela z Atlanty sa od svojho sludge doom metalového zvuku posunula smerom k poslucháčskej prívetivosti a nenásilnej gitarovej hre. Tá je podriadená výraznému vokálu líderky Mlny Parsonz, ktorá spieva ako o život.  Vypočujte si skladbu na serveri Brooklyn Vegan a uspokojte svoje chúťky po prudko počúvateľnom pychedelic rocku. (ak)

Katla. je islandský projekt pomenovaný podľa sopky a 50% zostavy tvorí bubeník vyhodený zo Sólstafir - Guðmundur Óli Pálmason. So svojim kolegom Einarom Guðmundssonom minulý rok vydali dvojskladbové EP a teraz majú zarobené na debutovú štúdiovku, ktorá vyjde nevedno kedy. Budúcnosť je otázkou - teraz treba počúvať singel Hyldýpi, ktorý si zamilujú priaznivci islandskej hudby, respektíve melancholického rocku - klikajte na server Forever Deaf. (ak)

Už sme si zvykli, že nemecké vydavateľstvo Prophecy Records prináša kvalitu – kapely Alcest, Betlehem, Negurä Bunget a mnohé ďalšie. Aktuálne streamuje a vydáva debut holandskej grupy DOOL, ktorej nešťastný názov si nikdy neprestanem mýliť s Tool, aj keď hudobne nemôžu byť vzdialenejší. Psychedelic metal, dark rock ale i gothic pop sú škatuľky, ktorými sa kapela oháňa na Facebooku. Najbližšie majú snáď k tej gotike. Vypočujte si celý debut Here Now, There Then a pozrite videoklip k skladbe Oweynagat. (ak)


Groove rockeri Chickenfoot vydali novú pieseň. Štvorčlenné zoskupenie v zložení Sammy Hagar, Chad Smith, Joe Satriani a Michael Anthony uvedie na pulty obchodov živák a kompiláciu v jednom - Best+Live a promujú ju novým songom Divine Termination, ktorý bude súčasťou vydania. Prvé CD je teda kompilácia hitov z troch albumov a druhé je živák z Phoenixu, ktorý predtým vyšiel ako DVD/BluRay Get Your Buzz On. Okrem spomínanej skladby teda nič moc nové, ale snáď je to len predzvesť novej štúdiovej tvorby. (ak)


John Haughm rozpustil Agalloch a nám je za ním ešte stále smutno. Jeho nová kapela Pillorian síce v marci vydáva debut, ale my chceme nový album Agalloch! Druhá zverejnená skladba zo štúdiovky Obsidian Arc má názov Archaen Divinity, ale my máme oveľa radšej Agalloch, ktorý nie je treťotriedny blackmetal. Vypočujte si ju v Youtube videu nižšie, ale hneď za tým si pustite The Serpent & the Spere od Agalloch na vyváženie tej kvality. Agalloch! Agalloch! (ak)


Diablo Swing Orchestra je úplná sranda kapela. Je to švédske zoskupenie, kombinujúce swing a metal. Skvelé, nie? Áno je - ich hudba je absolútne nezameniteľná a osobne si ich rád pripomínam, aj keď už päť rokov nevydali štúdiovku. V októbri 2014 sa objavil úplne fantastický tanečný (menej swing, viac disco) singel Jigsaw Hustle, ktorý spojil metal dokopy s Abbou a Goranom Bregovićom. Teraz kapela ohlásila názov novej dosky - Pacifisticuffs - avšak žiadne ďalšie informácie. Dúfajme že stvorí minimálne dvanásť podobne uletených diskometalových songov, ako je ten nižšie. (ak)


Haluze týždňa

Moderný tanec nie je niečo, čo by som obľuboval. Skôr naopak. V prípade krátkeho filmu Careless Motion s názvom Dance on Meshuggah som ale spravil výnimku. Je to prerábka skladby Lethargica od švédskych velikánov v doprovode výborného hereckého výkonu. (pm)


Áno, chápem, z politiky sme už všetci unavení, a najmä zo zosmiešňovania Donalda Trumpa. Ale jeho tweety prerobené na emo song, to je niečo, čo sme tu ešte nemali, tak mi to snáď odpustíte. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Tool Dissectional

Súvisiaci interpreti: Linkin Park, Tool