Uplynulý týždeň udávali na domácej scéne tón hlavne členovia dvoch najznámejších formácií - Kontrafaktu a Názvu Stavby. KF zverejnili krátky dokument Stale Mi Dáva, pričom Rytmus aj Ego sa predstavili aj ako hostia v novinkách od Slipa & Hajtkoviča a 4D. V zámorí zas najviac zaujal nový singel Wu-Tang Clanu či dve videá od 50 Centa.

Kontrafakt pred desiatimi rokmi vydal svoj debutový album E.R.A., ktorým trojica Rytmus, Ego a Anys výrazne zmenila postavenie slovenského hip-hopu. Koncom minulého roka sa Kontrafakt vrátil na scénu s treťou spoločnou štúdiovkou Navždy, ktorej pražský krst sa konal minulý mesiac v klube Sasazu. Práve pred, počas a po tejto akcii vznikol aj krátky dokument s názvom Stale Mi Dáva, ktorý odkazuje na ich prvý singel Dáva mi z roku 2003.

Kontrafakt - Stale Mi Dáva (Short Documentary 2014)

Slipo a Hajtkovič, čiže dve tretiny skupiny L.U.Z.A., resp. tretina spomínaného Názvu Stavby, vypustili svoj spoločný album Kde je rap?, na ktorom sa ako hostia predstavili aj Rytmus s Egom. Práve prvý menovaný sa objavil v skladbe Moja cesta, ktorý sa dočkal premiéry priamo prostredníctvom videa.

Slipo & Hajtkovič feat. Rytmus - Moja cesta

Ďalší dvaja členovia NS, konkrétne Čistychov a DNA, sa zas činia v rámci projektu 4D, v ktorom okrem nich pôsobia aj spevák Mišo Biely a producent G-Bod. Táto štvorica už 4. apríla vydá svoj druhý album 4, z ktorého minulý týždeň ponúkli prvú ochutnávku v podobe skladby Klan. Dnes tu máme ďalšiu skladbu s názvom Lovecké, v ktorej hosťuje Ego.

Krst novinky sa uskutoční priamo v deň vydania v bratislavskom Ateliéri Babylon, po ktorom skupina v rámci turné vystúpi aj v Nitre, Žiline, Trenčíne, Brezne, Košiciach a Martine.

Exkluzívny predaj lístkov na turné 4D:  Predpredaj.sk

4D feat. Ego - Lovecké

A teraz sa už presuňme za Atlantický oceán, kde najviac pozornosti pútal Wu-Tang Clan s prvým singlom z ich dlho očakávanej novinky A Better Tomorrow. Track má názov Keep Watch, rapuje v ňom štvorica Method Man, Inspectah Deck, Cappadonna a GZA, o (trochu zbytočný) refrén sa postaral Nathaniel a produkciu mal na starosti Allah Mathematics.

Wu-Tang Clan feat. Nathaniel - Keep Watch

Vyzerá to tak, že 50 Cent to tentoraz s vydaním nového albumu už naozaj myslí vážne. Minulý mesiac oznámil prestup zo Shady Records/Aftermath/Interscope ku Caroline/Capitol Records, pričom oznámil, že jeho piata sólovka Animal Ambition vyjde 3. júna. Že nešlo o plané reči, dokázal Fifty v utorok, keď vypustil hneď dve videá k singlom Hold On a Don't Worry 'Bout It. V druhej menovanej skladbe hosťuje Yo Gotti, ten sa však vo videoverzii neobjavil.

50 Cent - Hold On

50 Cent - Don't Worry 'Bout It

Jay Electronica je považovaný za jedného z najlepších rapperov súčasnosti, hoci má na konte len jeden mixtape a niekoľko singlov. Jeho očakávaný debutový album Act II: Patents Of Nobility (The Turn) je stále v nedohľadne a Jay sa iba z času na čas pripomenie novou skladbou a následne sa znova odmlčí. Najnovšie sa ohlásil tento týždeň, keď vypustil track s názvom Better In Tune With The Infinite, v ktorom hosťuje speváčka LaTonya Givens.

Jay Electronica feat. LaTonya Givens - Better In Tune With The Infinite

Big Boi sa na rozdiel od Electronicu pripomína pravidelne. Najnovšie zo svojej remixovej série predstavil mash-up jeho tracku She Hates Me, v ktorom hosťuje KiD CuDi, s piesňou Part Time Lover od Stevieho Wondera. Výsledný mix dostal výstižný názov Part Time Hater.

Big Boi feat. KiD CuDi & Stevie Wonder - Part Time Hater

Ďalším aktívnym veteránom je Sean Price, ktorý má dobrý zvyk celkom pravidelne vypúšťať nové skladby. Väčšinou ide len o kratšie záležitosti, no najnovšie sme sa dočkali plnohodnotného tracku s názvom Barbiturates. V ňom okrem Seana môžete počuť aj trojicu Labba, Rim a Illa Ghee.

Sean Price - Barbiturates f. Labba, Rim & Illa Ghee

Čakanie fanúšikov na nový album Onyx sa skončilo v utorok, keď táto newyorská formácia vydala avizovanú novinku #Wakedafucup. Deň predtým ešte poslali von aj ďalšie video, tentoraz šlo o vizuál k skladbe Whut Whut.

Onyx - Whut Whut

Ako je už dlhšie známe, Reks a producent Hazardis Soundz pripravujú spoločný album Eyes Watching God. Aby čakanie naň skrátili, rozhodli sa poskytnúť priaznivcom zdarma mixtape s názvom All Eyes On Reks. Ten obsahuje dvadsať skladieb a stiahnuť si ho môžete TU.

Reks - 54

Pred týždňom sme písali o skladbe Higher, ktorú spolu spáchali Classified a B.o.B. Ubehlo iba niekoľko dní a už sme sa k tejto odľahčenej veci dočkali aj videoklipu. Nech sa páči.

Classified feat. B.o.B - Higher

B.o.B sa postaral aj o posledný príspevok v aktuálnom vydaní Týždňa v hip-hope. Konkrétne ide o veľmi chytľavú skladbu s názvom Get It, ktorú si aj sám produkoval.

B.o.B - Get It

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Kontrafakt, Wu-tang Clan