Rodina amerického speváka a hudobníka Chucka Berryho, ktorý zomrel v sobotu 18. marca vo veku 90 rokov, oznámila, že jeho pripravovaný album s názvom Chuck vyjde aj napriek jeho úmrtiu. Presný termín vydania však zatiaľ nie je známy. Prvé ukážky plánujú zverejniť už o pár dní.

"Od Chuckovho skonu v sobotu sme dostali množstvo otázok od priateľov, fanúšikov a médií o jeho pripravovanom albume Chuck. Práca na tejto nahrávke mu prinášala veľa radosti a uspokojenia. A hoci sme veľmi smutní, vieme, že Chuck si nič neprial viac, než vydanie tohto albumu. Taktiež si nevieme predstaviť lepší spôsob, ako osláviť a pripomenúť si jeho pamiatku, než prostredníctvom hudby," uviedla jeho rodina vo vyhlásení na sociálnej sieti Facebook.

Hudobník ohlásil svoju záverečnú štúdiovku vlani 18. októbra, v deň svojich 90. narodenín. Pôjde o jeho prvý album s novými piesňami po 38 rokoch. Ďalšie informácie a prvé ukážky z albumu plánujú predstaviť tento týždeň.

Chuck Berry podľa informácií zverejnených portálom TMZ zomrel prirodzenou smrťou. Nie je plánovaná ani pitva, úmrtný list podpíše osobný lekár zosnulého. Muzikant naposledy vydýchol v sobotu 18. marca vo svojom dome v meste Wentzville v Missouri. Informovali o tom predstavitelia polície okresu St. Charles, ktorých o 12:40 miestneho času (18:40 SEČ) privolali do interpretovho domu, kde ho však našli už mŕtveho.

Prečítajte si článok o živote a diele zosnulého hudobníka: 

Chuck Berry - otec rock'n'rollu, bez ktorého by neboli Beatles či Stones 

Vytvoril nástroje, ktoré postavili celý dom

Na úmrtie Chucka Berryho reagovalo počas víkendu množstvo osobností hudobného priemyslu. Tu sú niektoré z ich príspevkov v médiách a na sociálnych sieťach:

"Správa o úmrtí Chucka Berryho ma veľmi rozosmutnila. Chcem sa mu poďakovať za všetku tú inšpiratívnu hudbu, ktorú nám dal. Vniesol svetlo do našich tínedžerských rokov a vdýchol život našim snom o tom, že z nás budú hudobníci. Jeho texty vyčnievajú nad ostatnými a vrhli zvláštne svetlo na americký sen. Chuck, bol si úžasný a tvoja hudba v nás zostane navždy," spevák Mick Jagger z kapely The Rolling Stones.

"Jedno z mojich veľkých svetiel zhaslo," Keith Richards, gitarista skupiny The Rolling Stones.

"Chuck Berry bol najväčší gitarista a interpret rocku a najúžasnejší čisto rock'n'rollový textár, aký kedy žil," hudobník Bruce Springsteen.

"Chuck Berry to celé odštartoval. Všetkých nás inšpiroval. Prvý album, ktorý som si kúpil, bol Live at the Tivoli od Chucka a môj život už nikdy nebol ako predtým," hudobník Rod Stewart.

"Chuck Berry spojil blues a swing, čím vytvoril fenomén zvaný rock’n’roll. V hudobnom svete vrhá jeden z najdlhších tieňov. Ďakujeme ti, Chuck," členovia skupiny The Jacksons.

"Správa o úmrtí Chucka Berryho mi zlomila srdce. Bol to bez debaty kráľ," hudobník Slash.

"Legenda. Architekt. On vytvoril nástroje, ktoré postavili celý dom. RIP Chuck Berry," spevák John Mayer.

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, Tmz.com, Nme.com, People.com, archív)
Foto: AP Photo/Lionel Cironneau

Súvisiaci interpreti: Chuck Berry