Brazílske duo Diana Danieli a Grace Smith odohrá 3. mája svoj prvý koncert na Slovensku. Medzinárodne úspešné hudobníčky sa vďaka spolupráci Bratislavského kultúrneho a informačného strediska a Veľvyslanectva Brazílskej federatívnej republiky prídu predstaviť divákom v Koncertnej sieni Klarisky.

Umelecká činnosť sopranistky Diany Danieli presiahla hranice rodnej Brazílie už v jej mladom veku. Objavila sa vo viacerých operách a oratóriách v Spojených štátoch amerických i v Európe. Sólový debut Diana absolvovala v roku 2010 s recitálom Route to Brazil, ktorý predstavila v slávnej koncertnej sieni Carnegie Hall v New Yorku. Stvárnila takisto populárne postavy ako Micaela (Carmen), Mimi (Bohéma), Flora (La Traviata), Zulma (Talianka v Alžíri), Cleofe (Vzkriesenie) alebo Zerlina (Don Giovanni).

Ani druhá účinkujúca svojimi skúsenosťami nezaostáva. Brazílsko-americká klaviristka Grace Elizabeth Smith si svojím pútavým štýlom a podmanivou interpretáciou získala publikum v Spojených štátoch, Južnej Amerike i Európe. Grace Smith mieri ku koreňom a v súčasnosti vydáva svoj prvý album s názvom Portraits ako poctu brazílskej klavírnej hudbe. Projekt je výsledkom grantu od Sorel Organization v New Yorku, združenia, ktoré podporuje ženské talenty v hudbe.

Pôvabné mladé muzikantky prídu do Bratislavy hudobne prezentovať svoju krajinu. Zodpovedá tomu aj výber skladieb a ich autorov. Medzi interpretovanými skladateľmi nebudú chýbať významné mená brazílskej vážnej hudby ako Heitor Villa-Lobos, Ernani Braga, Camargo Guarnieri či Henrique de Curitiba. Netradičnosť tohto koncertu podčiarkne návrat k tradíciám či brazílskym ľudovým prvkom. Ak k tomu pridáme nespochybniteľný južanský temperament a sakrálne priestory koncertnej siene, vychádza z toho výnimočný, nielen poslucháčsky, ale aj vizuálny zážitok.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Vladimíra Gahérová z Bratislavského kulturného a informačného strediska.