Anglického hudobníka Ringa Starra uviedli v sobotu do Rock'n'rollovej siene slávy, pričom 74-ročný bubeník dostal aj Cenu za hudobnú výnimočnosť. Starra uviedol do siene Paul McCartney, s ktorým v rokoch 1962 až 1970 pôsobil v kapele The Beatles.

Slávnostné uvedenie sa konalo v Clevelande. Členom Rock’n’rollovej siene slávy sa stal aj zosnulý hudobník Lou Reed, ktorého uviedli do siene už v roku 1996 ako člena kapely The Velvet Underground, teraz mu túto poctu udelili posmrtne za jeho sólovú tvorbu. V sieni slávy sú od minulého víkendu aj 56-ročná rockerka Joan Jett s kapelou The Blackhearts, ktorú uviedla Miley Cyrus, pričom svoj príhovor začala odľahčene informáciou o tom, kedy prvýkrát zatúžila mať s ikonou ženského rocku sex.

Ďalšími novými členmi sú Green DayStevie Ray Vaughan & Double Trouble, Bill Withers, The Paul Butterfield Blues Band a The "5" Royales, pričom poslednej menovanej formácii udelili Early Influence Award. Spomínaných hudobníkov uviedli Fall Out Boy, Patti Smith, John Mayer, Stevie Wonder, Peter Wolf a Steve Cropper. Na ceremoniáli vystúpili Beck, Dave Grohl, Joe Walsh, Tom Morello so Zacom Brownom, John Legend a Jimmie Vaughan.
 
Všetci spomínaní hudobníci, ktorých uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, vydali debutovú nahrávku minimálne pred 25 rokmi, čím splnili jedno z hlavných nominačných kritérií. Green Day debutovali v roku 1989 EP nahrávkou 1,000 Hours, čiže sa do Rock'n'rollovej siene slávy dostali hneď v prvý rok po splnení tejto podmienky.

Ringo Starr je v sieni už od roku 1988, keď ho tam uviedli ako člena The Beatles. Ostatní traja členovia tejto kapely sa odvtedy stali členmi siene aj ako sóloví interpreti. O tom, koho uvedú do Rock'n'rollovej siene slávy, rozhoduje viac ako 700 interpretov, historikov a ľudí z hudobného priemyslu.

Zdroj: SITA (Reuters)
Foto: AP Photo/Mark Duncan

Súvisiaci interpreti: Joan Jett And The Blackhearts, Lou Reed, Ringo Starr