Americká kapela Foo Fighters sa v rámci jesenného európskeho turné zastaví aj 9. novembra v krakovskej Tauron aréne a o dva dni neskôr vo viedenskej Stadthalle. Formácia okrem toho informovala, že sa počas novembra predstaví tiež v Holandsku, Španielsku a dva razy v Nemecku a Taliansku.

Ďalšou novinkou kapely, ktorá vlani potvrdila svoju pozíciu na scéne vydareným albumom Sonic Highways, je EP nahrávka Songs from the Laundry Room, ktorá vyšla v sobotu v rámci Record Store Day v podobe limitovanej edície na 10-palcovej vinylovej platni.

Na A-strane obsahuje doposiaľ nevydané demoverzie skladieb Alone + Easy Target a Big Me, ktoré neskôr v prepracovanej podobe vyšli na eponymnom debute kapely z roku 1995. Druhá strana vinylu ponúka coververziu piesne Kids in America od Kim Wilde a pieseň Empty Handed, ktorá doteraz nebola vydaná v žiadnej podobe. Všetky štyri nahrávky vznikli v období rokov 1991-1993 v štúdiu Laundry Room hudobníka a producenta Barretta Jonesa v Seattli.

Raritnú nahrávku si môžete vypočuť nižšie, naživo si dajte Foo Fighters 9. novembra v Krakove alebo 11. novembra vo Viedni. Vstupenky na koncert v Stadthalle budú v predaji od piatka 24. apríla.


Kapelu Foo Fighters založil v roku 1994 multiinštrumentalista Dave Grohl. Urobil tak po tom, ako zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na konte zatiaľ osem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007), Wasting Light (2011) a Sonic Highways (2014). Foo Fighters doteraz 25 ráz nominovali na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom jedenásť nominácií sa im podarilo premeniť na sošky.


Zdroj: SITA (Foofighters.com, archív), Consequenceofsound.net
Foto: Owen Sweeney/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters