Pýtate sa, prečo sa do nadpisu dostal Scooby-Doo? Nápoveda - lebo vedľa neho sú Kiss. Ale máme tu aj nový Slayer, ktorý našťastie česť "starej školy" tento týždeň zachránil.


Magnet týždňa

Povedzme si to na rovinu – keby Slayer spravili niečo úplne nové a iné od toho, čo robili doteraz, zniesla by sa na nich vlna kritiky. Keby spravili to isté, čo už robia dlhé roky, dopadlo by to rovnako. Nový song When the Stillness Comes je niekde na pomedzí. V podstate starý dobrý Slayer, len trochu spomalený. Jasné, nahrávka roka to nebude. Ale stále je to dobré. (pm)


Fínsko mi je čoraz sympatickejšie. Minulý týždeň sme písali o kurze metalu na helsinskej univerzite. Tento týždeň Posti, čo je fínska pošta, ohlásila, že koncom roka vydá špeciálnu edíciu 35-ich známok, ktoré budú vyobrazovať napríklad kapely Childrem of Bodom, Apocalyptica, Nightwish, či HIM. Paráda! (pm)

Šrot týždňa

Ak ste niekedy pochybovali, že Kiss spravia pre peniaze čokoľvek, musím vás sklamať. Pozrite si nasledovný trailer k filmu Scooby-Doo! and Kiss: Rock and Roll Mystery. Páni si tam nielen "zahrali", ale k filmu spravili aj titulnú skladbu. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Armored Saint sú legenda z 80. rokov a ich spevák John Bush (určite ho poznáte aj z niektorých albumov Anthrax) je vlastníkom jedného z najlepších vokálov v histórii metalovej hudby. Veľmi sa teším z ich nového albumu.


Modern Life Is War odohrali v stredu vo Viedni fantastický koncert. Na cestu domov som si pribalil ich nový album na CD, toto je môj najobľúbenejší song z neho.


Downfall Of Gaia sú pôsobiví na veľkých festivalových pódiách, ešte viac im to pristane v malých kluboch. Bratislavský Refresher minulú nedeľu bol toho jasným dôkazom. Skvelá show najmä vďaka bubeníckemu monštru menom Michael Kadnar – áno, to meno nie je náhoda, má babičku na Slovensku.


Cancer Bats to u mňa minulý týždeň vyhrali na celej čiare. Táto kanadská drevorubačská úderka je jednoducho neuveriteľná, nezastaviteľná. Ak ste ich ešte nevideli naživo, neviete, čo je to dobrý koncert.


George Kollias sa blíži do Bratislavy na svoje špeciálne predstavenia a drum clinics. V pondelok večer si dáme v rádiu prvú z dvojice bubeníckych dvojhodinoviek. Bubeníci a bubeníčky si zaslúžia našu úctu a pozornosť.


Novinky

Pre festival Gothoom prišiel čas uzavrieť tohtoročnú súpisku účinkujúcich a organizátori to urobili vo veľkom štýle - doplnením ďalšej kapely zo série headlinerov. Na Gothoom sa totiž vracajú majstri majestnátneho a symfonického death metalu Septicflesh! Gréci minulý rok oslnili novým albumom Titan, na ktorom opäť grandiózne kombinujú symfonické prvky so silným a úderným metalom nepostrádajúcim chytľavosť i melódiu. "Sme šťastní, že si páni budú môcť pozrieť kam sa za roky, odkedy u nás hrali, Gothoom posunul a sme radi, že si aj fanúšikovia budú môcť vychutnať epické, temné, nekompromisné a bombastické vystúpenie tejto južanskej štvorice." - toľko organizátori v tlačovej správe. Septicflesh teda zavŕšili súpisku účinkujúcich kapiel a vy si teraz môžete pozrieť zrejme už finálny plagát podujatia. (ak)


Ak sa na vyššie zmienený festival konajúci sa v Ostrom Grúni vychystáte, určite Vás zaujme nový klip od Ereb Altor - švédskej epic doom metalovky, ktorá na Gothoome vystúpi. Kapela 24. apríla vydáva nový album Nattramn a na vypočutie a pozretie ponúka skladbu Midsommarblot. Priznám sa že obraz ma v ničom nezaujal, song však znie príjemne nadnesene a živé prevedenie bude zaiste stáť za to. Ereb Altor je personálne prepojený s Isole, ďalšou doommetalovou lahôdkou, ktorú na prelome júla a augusta uvidíme. Tešíme sa! (ak)


Art of Anarchy ste zatiaľ asi nepočuli. Je to nová banda, ktorej frontuje Scott Weiland. Čo je vlastne tak trochu škoda, pretože sa tam zišla celkom dobrá partička, napríklad na gitaru si zahral aj Ron "Bumblefoot" Thal. Hudobne je song Til the Dust Is Gone‘ prekvapivo dobrý, ale nedokázal som sa preniesť cez Scottov suchý a bezduchý prejav. Ale skúste, možno sa vám zapáči. (pm)


Apocalyptica prešla od čelových coverov celkom dlhú cestu, o čom svedčí aj ich nový album Shadowmaker. Nie je to zrovna nárez, ale do rádia dobré. Pochybujem, že by niekto preladil. Osobne sa mi ale aj tak najviac páčia inštrumentálne pasáže, napríklad ako v skladbe Reign of Fear. Celý album streamujte na YouTube. (pm)


Helloween majú nové proletárske lyric video k songu Battle’s Won. Tento štýl hudby mi síce nič nehovorí, ale na texte som sa celkom dobre zabavil. Že to nebolo myslené ako recesia? Nevadí. (pm)


Nové video od Godsmack vám ukáže, akí sú to skvelí a vtipní chlapíci, ktorí vedia na koncerte nechať dušu a zabaviť masy. Aspoň tak to v Something Different vyzerá. Či je to tak naozaj, neviem, ale takýmto videám som nikdy nerozumel. (pm)


Od Ministry sa už nového albumu zrejme nedočkáme. Al Jourgensen je ale stále aktívny a najnovšie svoj hlas požičal do skladby Suffer in Silence od Coal Chamber. Hovorte si, čo chcete, ale som rád, že sú späť. Ich nové veci sa mi zdajú byť omnoho lepšie, ako tie z 90-ich rokov. (pm)


Agnostic Front sa zrejme rozhodli, že spravia videá ku všetkým skladbám na albume The American Dream Died. Keďže ich zrejme nahrávajú na telefón, tak im to rozpočet nezničí. Vo videu k A Wise Man použili dokonca aj retro filter. Ale dosť bolo srandy. Počúvajte nižšie. PS: nech vám ani nenapadne písať, že Roger Miret vyzerá ako Fred Durst! (pm)


Nechápem, ako mi mohlo ujsť februárové vydanie albumu Broken Silence kapely Bonz. Projekt speváka Bonz-a, bývalého vokalistu kapely Stuck Mojo, sa ale pripomenul lyric videom k titulnému songu. Mimochodom, v texte je použitých mnoho názvov songov od Stuck Mojo umne poskladaných ako odpoveď na jeho vyhodenie z tejto kapely. Výborná vec! (pm)


Ken Sarafin, ktorý robil obal nového albumu Skinless s názvom Only The Ruthless Remain, povedal: "Počúvanie tohto albumu mi odtrhlo gule a miesto nich mi narástli väčšie." Čo viac dodať? Novinka vyjde na začiatku júna, zatiaľ aspoň ochutnávka v podobe Serpenticide. (pm)


Sognametal. Hovorí vám to niečo? Spomína si niekto na kapelu s názvom Windir? Pár dobrých nórskych hudobníkov, dnes roztrúsených po kapelách Vreid, Mistur a Cor Scorpii, obklopených okolo tvorcu tejto blackovej folk-epickej odnože metalu Terje Bakkena, zvaného Valfar. Ten, veľká škoda, už vyše jedenásť rokov nie je medzi nami. Jednoducho Nórsko je nebezpečná krajina: 25-ročný Valfar sa vybral v januári 2004 na odľahlú rodičovskú chatu, aby tam tvoril materiál na chystané piate CD, no neodhadol svoje schopnosti a možnosti, na dlhej ceste sa v silnom mraze musel brodiť hlbokým snehom a neskôr vysilený... zamrzol. Pod značkou Windir má Valfar na konte úctyhodné štyri dlhohrajúce CD, jedno lepšie ako druhé. Jeho odkaz ešte stále prežíva. Píšem prežíva, lebo pokračovateľov sognametalu je ako šafranu. Jedným z nich je istý chlapík, ktorý svoju tvorbu "lepí" výlučne na Youtube pod "umeleckým" menom Haemorrhoid1989. Po kratšom pátraní sa zdá, že ide o Maďara. No tvorba sa naozaj snúbi s odkazom Windiru, chlapík je ozaj dobrý. Zaregistroval som ho už síce dávno, no teraz (už dva roky J) sľubuje nahrávku (zrejme vlastným nákladom) pod názvom Fakard (maď. drevený meč), kde vokály prenechal Ivarovi Bergelinovi. Ani Fakard, ani Bergelina som však v našej rodnej metalovej encyklopédii nenašiel. A tak zostáva len spomínaný Youtube. Pre počuv a potechu. (ip)

 
A keď som už spomenul Windir, patrí sa pripomenúť si ho peknou pesničkou do tanca aj na počúvanie. A nech sa je aj na čo pozerať, pridávam link na oficiálne DVD - koncert, ktorý sa konal na Valfarovu pamiatku (čiže už posmrtne) v septembri 2004, kde vokály prevzal gitarista Sture a niekoľko skladieb tohto koncertu odvrieskal aj Valfarov mladší brat Vegard. (ip)


Tento týždeň nám zabezpečil peknú nádielku blackmetalových nahrávok. Ukrainskí temniaci Drudkh sú na scéne už trinásť rokov a aktuálne predstavujú svoju desiatu štúdiovku zvanú A Furrow Cut Short. Album vychádza práve dnes na značke Season of Mist a vy ho môžete počuť na stránkach Metal Hammeru.

Druhý čierno-čierny úder na Vaše bubienky prichádza zo severu, švédskeho mesta Halmstad. Lídrom depresívnych Shining je Niklas Kvarforth, skrvavený sympaťák zvaný aj Ghoul, ktorý kapelu založil, keď mal trinásť rokov. Je krásne sa vo svojej mizérii vedieť orientovať už v tak mladom veku. Aktuálna novinka nesie tradične pozitívny názov: "IX: Everyone, Everything, Everywhere, Ends". 38-minútová nahrávka za svoj krátky hrací čas stíha toho viac, než niektoré dvojalbumy. Utekajte na Bandcamp a presvedčte sa prosím sami.

Najparádnejší kúsok z tejto trojice však prichádza od našich poľských susedov. Krakovská kapela Outre vznikla len v roku 2012 a Ghost Chants je jej debutom. Ponúka blackmetalové sypačky, ale i žánrové odbočky v podobe čistých vokálov, avantgardných gitarových vyhrávok, či doom metalovej atmosféry. Skvelé. (ak)

Haluz týždňa

Dovoľte mi, ctení čitatelia našej rubriky, dať Vám do pozornosti najtemnejšiu kompiláciu otrepaných hitoviek od Nirvany, akú budete mať kedy možnosť počuť. Americký label Robotic Empire dal dokopy zbierku prerábok s názvom Whatever Nevermind. Ikonickú grungeovú nahrávku z roku 1991 "zrekonštruovali" svojimi kúskami kapely Boris, Torche, Kylesa, Thou alebo Nothing. Po štvrťstoročí si tak môžete vypočuť atmosférický, žánrovo špecifický a osobitý Nevermind. Klikajte na Bandcamp! (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: Warner Bros. Home Entertainment

Súvisiaci interpreti: Kiss, Slayer