Najslávnejší cirkus na svete Cirque du Soleil príde do Bratislavy už o týždeň. Opäť prichádza so šou, ktorú ste ešte nemali možnosť vidieť. Po Saltimbancu, Alegríi a Quidame prináša predstavenie Varekai s podtitulom Príbehy lesa. Od 27. do 30. apríla si môžete užiť fantastický artistický cirkus v siedmich predstaveniach.

Cirque Du Soleil prezentuje spojenie gymnastického majstrovstva, nádherných kostýmov, pútavého príbehu a jedinečnej živej hudby, bez zvierat. Divákom poskytuje úžasný umelecký zážitok, na aký sa nezabúda.  

Varekai mal svetovú premiéru v Montreale v roku 2002. Odvtedy sa predstavil v 130 mestách 23 krajín a videlo ho dovedna viac než 10 miliónov divákov. Pätnáste výročie súboru Varekai pripadá práve na koniec apríla, a teda na Bratislavu. Celý tím sa už nevie dočkať veľkolepých osláv a v týchto dňoch sa intenzívne zaujíma o možnosti, kde by sa veľká párty mohla konať. Dôvodov na oslavu je viac - len nedávno odohralo zoskupenie päťdesiatich špičkových umelcov z devätnástich krajín sveta už svoje v poradí 5-tisíce vystúpenie.

Artistov na pódiu sprevádza živá kapela, ktorá umocňuje dojem z vystúpení. Bubeník Paul J. Bannerman je členom Varekai od jeho samotného začiatku, teda už celých pätnásť rokov. "Absolvoval som všetkých vyše päť tisíc vystúpení," pýši sa Paul, ktorý sa už nevie dočkať osláv v Bratislave.  

Krajina Varekai - magický les plný nevídaných stvorení

Hlboko v lese, na úpätí sopky, existuje zvláštny svet nazvaný Varekai. Na začiatku príbehu sa z oblohy znesie osamelý muž do tieňa magického lesa a ocitá sa vo fantastickom svete plnom nevídaných stvorení. Putuje na hranici reality a absurdnosti po svete, kde sa dejú zázraky. Varekai je slovo románskeho pôvodu a znamená "kdekoľvek". 

Scenáristom a režisérom veľkolepého predstavenia je Dominic Champagne. Týmto dielom vzdáva hold kočovníkom ako zakladateľom starého cirkusového umenia, všetkým, ktorí sa s vášňou pre cirkusové umenie vydávali stále znova na cesty nevedno kam, do sveta Varekai. 


Zaujímavosti o Varekai  

V každom meste jednotlivé súbory vystupujú len raz a do rovnakej krajiny zavíta Cirque du Soleil vždy najmenej s 18-mesačným odstupom. Slovensko sa za posledné roky stalo pravidelnou zastávkou v rámci "kočovania" Cirque du Soleil po svete. Súbor Varekai sa presúva po Európe v 21 kamiónoch, ktoré môžete stretnúť na cestách. K nám pricestujú z Amsterdamu a v nedeľu po poslednom vystúpení sa vydajú na cestu do Bukurešti.

Rozložená scéna cestuje tiež so súborom. Jej stavba trvá 24 hodín, pódium je 30 metrov dlhé, na šírku má 18 metrov. Po skončení poslednej šou musí byť do 15 minút vyprataná plocha, na ktorej sedeli diváci, aby sa mohlo začať so skladaním pódia.  

Dej predstavenia sa odohráva v lese, kulisy tvoria 12 metrov vysoké stromy. Za scénou sa nachádza priestor na trénovanie, ktorý má približne 600 štvorcových metrov. Tu môžu artisti trénovať kedykoľvek počas ich niekoľkodňového pobytu na Slovensku.  

Termíny vystúpení Cirque Du Soleil: Varekai v Bratislave:
(všetky predstavenia sa konajú na Zimnom štadióne O. Nepelu)

27. apríla - 20:00
28. apríla - 16:30 a 20:00
29. apríla - 16:30 a 20:00
30. apríla - 13:30 a 17:00

Redakciu Hudba.sk informovala Lucia Šuková z agentúry Vivien.  

Foto: Cirque Du Soleil

Súvisiaci interpreti: Cirque du Soleil