Bratislavský festival Viva Musica! sa minulý rok rozrástol o projekt Hudba v sade (všade) - sériu koncertov klasickej hudby pod korunami stromov v Sade Janka Kráľa - a tiež o sériu koncertov Viva Musica! festival Grand Prix, v rámci ktorej sa v rôznych mestách predstavili najlepší študenti konzervatórií z celého Slovenska.

Tento rok festival prichádza s ďalšou novinkou – projektom Viva ulica!, ktorého cieľom je vrátiť do ulíc Bratislavy kvalitnú pouličnú hudbu. Do 15. apríla mohli hudobníci z celého Slovenska posielať svoje súťažné nahrávky, z ktorých odborná porota v zložení Ľubica Čekovská, Braňo Kostka a Matej Drlička vyberie v rámci verejného castingu 28. apríla desať najlepších, ktorí získajú hudobné štipendium a v lete možnosť zahrať si v uliciach Bratislavy.

Dlhodobým cieľom festivalu Viva Musica! je prinášať na Slovensko kvalitnú klasickú hudbu v podaní prvotriednych domácich a zahraničných umelcov a tiež prezentovať klasiku inak - s cieľom osloviť aj ľudí, ktorí sa možno doposiaľ k takejto hudbe nedostali. Organizátori sa tiež snažia vytvárať priestor pre mladé talenty, ktoré sa okrem už spomínaných projektov predstavia na konci leta aj v rámci záverečného koncertu festivalu v Sade Janka Kráľa v Bratislave.

Okrem týchto noviniek sú známi aj ďalší potvrdení účinkujúci hlavnej koncertnej línie 13. ročníka medzinárodného letného hudobného festivalu Viva Musica!. Sú nimi americká husľová virtuózka Sarah Chang a moravská speváčka a huslistka Iva Bittová. Obe sa predstavia v sprievode špičkového slovenského sláčikového kvarteta Mucha Quartet.

Vivaldiho Štyri ročné obdobia predvedie americká virtuózka

Jedna z najuznávanejších svetových huslistiek súčasnosti, Američanka Sarah Chang, vystúpi 20. augusta v bratislavskej Redute. Svetoznáma huslistka debutovala už ako osemročná koncertom s Newyorskou filharmóniou, neskôr ako sólistka spolupracovala s Berlínskou filharmóniou, Viedenskou filharmóniou, Chicago Symphony, Boston Symphony, Pittsburgh Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra Tokyo a mnohými ďalšími svetovými orchestrami.

Je držiteľkou viacerých prestížnych ocenení ako Young Artist of the Year časopisu Gramophone Magazine, Avery Fisher Prize, ale aj ceny Young Global Leader, ktorú jej udelilo World Economic Forum (WEF) za jej profesionálne úspechy, oddanosť spoločnosti a schopnosť formovať budúcnosť tohto sveta.  

V rámci Viva Musica! festivalu uvedie v sprievode renomovaného sláčikového kvarteta Mucha Quartet Vivaldiho Štyri ročné obdobia. Práve interpretáciu tohto slávneho diela, ktorú zaznamenala na albume v roku 2007, zoznačil BBC Music Magazine za jej najlepšiu nahrávku vôbec. Za zmienku stojí aj to, že Sarah Chang hrá na vzácnych husliach Guarneri del Gesù z roku 1717.  



Slovenské spevy v podaní fenomenálnej Ivy Bittovej

Po piatich rokoch sa na festival Viva Musica! vráti moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s pozoruhodným projektom Slovenské spevy, ktorý predstaví takisto v spolupráci s Mucha Quartet. Albumový a koncertný projekt Slovenské spevy tvorí výber nápevov z bohatej zbierky slovenských ľudových piesní významného hudobného skladateľa a etnomuzikológa Bélu Bartóka. Výber zostavil a pre Ivu Bittovú upravil slovenský hudobný skladateľ Vladimír Godár, s ktorým ju spája niekoľkoročná úspešná spolupráca. Práve vedenie Godárovho diela Mater s Ivou Bittovou a Solamente naturali patrilo v roku 2012 k najsilnejším momentom ôsmeho ročníka festivalu.  

Výber piesní na Slovenských spevoch je veľmi pestrý ako po náladovej, tak po rozsahovej stránke. Spája sa nich živelnosť ľudovej hudby s nevšedným interpretačným podaním Ivy Bittovej a sláčikového kvarteta. Upravené verzie piesní vyšli v roku 2016 aj na rovnomennom. Na koncerte, ktorý sa uskutoční 21. júla v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole, zaznejú Slovenské spevy doplnené aj o diela z tvorby Leoša Janáčka a Eugena Suchoňa. 



Sláčikové kvarteto Mucha Quartet sa venuje interpretácii hudby od obdobia vrcholného klasicizmu až po súčasnosť a tvoria ho Juraj Tomka (prvé husle), Jozef Ostrolucký (druhé husle), Veronika Prokešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo). Kvarteto založili v roku 2003, ešte ako študenti bratislavského Konzervatória, a odvtedy pravidelne koncertujú na prestížnych koncertoch a festivaloch. Sú držiteľmi viacerých ocenení: na 21. ročníku medzinárodnej súťaže Leoša Janáčka v Brne získali prvú cenu za interpretáciu Janáčkovej skladby, sú tiež víťazmi súťaže Josef Windisch Preis vo Viedni, držiteľmi tretej ceny z medzinárodnej súťaže Gianni Bergamo Classic Music Awards v Lugane a prvej ceny na Medzinárodnej súťaži komornej hudby Antonína Dvořáka v Prahe.  

Prvým ohláseným účinkujúcim festivalu Viva Musica! sú dvojnásobní držitelia Grammy, legendárni The King’s Singers. Svetoznámy a cappella súbor príde do Bratislavy 7. júla. Koncert sa uskutoční vo Veľkom evanjelickom kostole.

Prečítajte si: Legendárni The King's Singers vystúpia v Bratislave na festivale Viva Musica! 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.