Len teraz vydali debutový album a už si zahrajú na jednom pódiu s hviezdou svetového indie rocku. Manažment Carla Barâta z britskej kapely The Libertines si totiž pre jeho koncert na festivale Europavox vybral ako predkapelu práve mladú slovenskú skupinu Half White Half Blue.

Francúzsky Europavox patrí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe a každoročne prezentuje množstvo nových a nádejných kapiel z celého kontinentu. Samozrejme, nechýbajú ani headlineri, najväčšími lákadlami jubilejného 10. ročníka, ktorý sa koná od 23. do 25. mája, sú Placebo a Selah Sue. Už v piatok 22. mája sa však uskutoční malý koncertný "predkrm", na ktorom sa predstaví Carl Barât so svojou novou kapelou The Jackals. Pred ním sa na pódiu ukáže aj mladá slovenská kapela Half White Half Blue, ktorá v apríli vydala debutový album Love Criminal.

"Pôvodne sme aj my mali vystúpiť v rámci festivalu, ale organizátorom a hlavne produkcii Carla Barâta sme asi nejak padli do oka a spýtali sa nás, či by sme mu nechceli robiť predkapelu. Samozrejme takáto príležitosť sa nedala odmietnuť," hovorí frontman Róbert Kóňa. "Keďže sa jedná o showcaseovú akciu, všade sa budú pohybovať ľudia z hudobného biznisu, promotéri, organizátori festivalov a skauti z rôznych labelov. Takže okrem iného je aj veľká šanca sa ukázať a možno motyka vystrelí. Súčasťou nášho účinkovania na festivale bude aj rozhovor vo francúzskom rádiu, od ktorého nevieme úplne čo čakať, ale určite to bude zaujímavá skúsenosť."

Kapela do Francúzska cestuje už dnes a berie so sebou aj profesionálneho kameramana, ktorý bude priebeh celého výletu zaznamenávať. "Môžete sa tešiť na kvalitný dokument o kapele Half White Half Blue a jej púti za slávou," dodáva odľahčene spevák. "Veľmi sa tešíme, ideme si to v prvom rade užiť, ale cítime aj veľkú zodpovednosť ísť takouto formou reprezentovať Slovensko. Držte nám palce."


Kto sú Half White Half Blue?

Mladá kapela už na minuloročnom Tannater EP dokázala, že sa nebojí experimentovať, no na dlhohrajúcom debute Love Criminal zašla ešte o niečo ďalej. Prichádza s originálnym zvukom, ktorý je pre slovenskú scénu novinkou. Albumu, ktorý si môžete vypočuť a stiahnuť na Bandcampe, dominuje silný zvuk syntetizátorov, vokály spievané falzetom a témy hlboko zakorenené v DNA kapely - drogy, dievčatá a zbrane. Kapele, ktorá sa sama popisuje ako "mladá krv hipsterskej indie-elektropopovej scény", zjavne okrem sviežeho zvuku nechýba ani nadhľad.

Half White Half Blue počas svojho krátkeho pôsobenia stihli účinkovať okrem klubových koncertov s Purist, Mayen či Bad Karma Boy aj na minuloročnom Grape festivale. Ich minuloročný singel Lightspeed Beaten sídlil 13 týždňov na popredných priečkach slovensko-českej hitparády Osmička na Rádiu_FM. Spomínané EP Tannater tiež skupine prinieslo nomináciu v kategórii Nováčik roka na Radio_Head Awards za rok 2014. Bratislavské publikum ich najbližšie môže vidieť 5. júna na pravidelnej klubovke Indietronica v KC Dunaj.

Ďalšie informácie o kapele a priebežne aktualizované novinky nájdete na www.facebook.com/hwhbmusic.



Text: Hudba.sk (zdroj: Half White Half Blue)
Foto: archív skupiny