Tri roky po debute Astrology (2012) sa speváčka a skladateľka Vanda vracia s druhým sólovým albumom Introspective (2015). Svoj najnovší štúdiový počin vydala oficiálne v apríli spolu s videoklipom k singlu He's just a man. Novinku pokrstí už tento piatok, 22. mája, počas koncertu v bratislavskom klube Hlava 22.

Vanda, ktorá pred tromi rokmi upútala albumom Astrology (2013) a videosinglami Not Today a Signs, sa počas tohtoročnej jari vracia na scénu s novinkou Introspective. V priebehu uplynulých dvoch rokov prešla signifikantným prerodom - ľudským i umeleckým. "Emočne sa toho dialo u mňa veľmi veľa a potrebovala som to všetko dať von. Spočiatku som sa vôbec nezamýšľala nad tým, či bude z toho nový album alebo akú bude mať formu, dôležitá bola tvorba. Introspective je iný práve svojou súdržnosťou, konceptom, mapuje chronologický vývoj a dôležité momenty uplynulých dvoch rokov. Hudobne je taktiež vyzretejší - je skôr akustickým albumom. Má svoje temné aj veselé momenty, no hlavne je plný autentických pocitov a skúseností."

Zatiaľčo predošlý album naspievala od začiatku do konca v angličtine, ten nový obsahuje aj niekoľko španielsky spievaných piesní. Ako speváčka priznáva, srdcom mala odjakživa blízko k Latinskej Amerike. "Španielčinu som si zamilovala už počas strednej, keď som ju študovala, no najviac ma chytila, keď som žila v Argentíne. Do Latinskej Ameriky sa vraciam rada. Vždy vo mne túžba písať aj po španielsky driemala, len nikdy predtým som sa neodvážila v nej napísať skladbu. Až to jeden deň prišlo a neviem s tým prestať. Dokonca najbližšie mám vo svojom hudobnom pláne vydať EP nových iba španielskych skladieb," vysvetľuje Vanda na margo svojej lásky k španielčine a dodáva, že fanúšikovia sa môžu už čoskoro tešiť práve na jej prvý španielsky spievaný singel.


Štyri koncerty, štyria krstní rodičia

Album Introspective sa tento piatok v Bratislave dočká už svojho štvrtého krstu. Vanda ho totiž v uplynulých dňoch predstavila na malom klubovom turné v Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. Bratislavu si nechala na záver. Na každom zo štyroch koncertov si pre fanúšikov pripravila prekvapenie - v každom z miest sa totiž úlohy krstného rodiča ujal niekto iný.

"Rozhodla som sa, že 'krstitelia' by mali byť ľudia, ktorí reprezentujú rôzne 'elementy' hudobného priemyslu. V Nitre to boli moji kolegovia a kamaráti - speváčka Ria z USA s kolumbijskými koreňmi a fínsky hudobník Erik. Pokračovalo to Banskou Bystricou, kde som vyzvala nových fanúšikov a krásnou zhodou náhod to pokrstila práve moja menovkyňa, pani Vanda, ktorá sa o koncerte dozvedela v ten deň z lokálnych novín. V Košiciach prevzal úlohu krstného otca majiteľ podniku, kde sme hrali a ktorý sa mi priznal, že hoci to vôbec nečakal, album si veľmi obľúbil. No a v Bratislave mám tú česť privítať Karola, ktorý sám je umelec síce iného žánru, no hudbu využíva vo svojej tvorbe," vysvetľuje speváčka, ktorá si na posledný piatkový krst pozvala ako krstného otca známeho režiséra Karola Vosátka.

Ako dodáva na záver, bratislavský koncert bude špeciálny tiež vďaka zahraničnému hudobnému hosťovi, ktorý príde Vandu podporiť. Bude to opäť výborná speváčka a spriaznená duša Ria, ktorá momentálne žije a pôsobí v Hamburgu.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová zo Soul For Show. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Vanda