Skupina Led Zeppelin vydala v júni v reedícii prvé tri albumy. V závere mesiaca októbra poteší priaznivcov ďalšou sériou. Budú to albumy Led Zeppelin IV a Houses Of The Holy, ktoré prídu do predaja 27. októbra.

Pre rockových hudobných nadšencov bol jún tohto roku skutočným sviatkom. Jedna zo zásadných kapiel histórie im ponúkla reedície prvých albumov obsahujúcich doposiaľ nevydaný zvukový materiál a aj vylepšenú technickú kvalitu originálu. Zároveň bolo jasné, že príde aj na ďalšie platne.

Albumy Led Zeppelin IV (1971) a Houses Of The Holy (1973) budú vydané v októbri v niekoľkých rôznych formátoch. Záujemcovia sa dočkajú štandardných CD a LP remastrovaných verzií, na ktorých kvalitu osobne dohliadal Jimmy Page, rozšírených 2CD a 2LP edícií a rovnako deluxe kompletov, v ktorom budú vždy 2CD aj 2LP formáty a ďalej tiež karta k stiahnutiu 96kHz/24bit verzií všetkých piesní a 80-stránková kniha s doposiaľ nepublikovanými fotografiami. Boxy vyjdú v limitovanom očíslovanom náklade 30-tisíc kusov.


Ponúknu aj alternatívne verzie známych skladieb

Štvrtý album Led Zeppelin vyšiel pôvodne v novembri 1971. Dodnes je považovaný za jedno z najdôležitejších diel rockovej histórie. Bol nominovaný do Siene slávy na Grammy 1999 a čo sa týka predaja, podľa štatistiky spoločnosti RIAA je 23x platinové. V rozšírení na reedícii budú navyše alternatívne mixy skladieb Misty Mountain Hope a Four Sticks, a tiež alternatívna verzia Stairway To Heaven zo Sunset Sound Studios v Los Angeles, o ktorej sa dosť diskutovalo, ale takmer nikto ju nepočul. Medzi raritami sú aj mixy The Battle Of Evermore a Going To California s gitarou a mandolínou.

Piata platňa kapely vyšla v roku 1973 a Led Zeppelin s ňou opäť zaútočili na vrcholy hitparád. Celosvetovo sa jej predalo cez 11 miliónov, čo skupine vynieslo diamantový certifikát. Jej rozšírené vydanie bude navyše obsahovať sedem doposiaľ nepublikovaných skladieb. Pracovné verzie The Ocean a Dancing Days ponúkajú hlbší náhľad do procesu vzniku týchto klasických piesní. Záujemcovia tu nájdu aj skladbu The Rain Song bez piana alebo gitarovo ladený mix Over The Hills.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová zo spoločnosti Warner/Parlophone Music.

Foto: archív - Atlantic Records

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin