Slovenská rocková legenda Tublatanka vyrazila na turné, ktorým oslavuje 30. výročie vzniku skupiny. Ako hosťa si Maťo Ďurinda, Ďuro Topor a Peter Schlosser pozvali sláčikové zoskupenie Adventure Strings, ktoré formáciu sprevádzalo aj pred pár dňami na prvom koncerte vo vypredanej športovej hale Ostrave.

"Náš playlist na ostravský koncert obsahoval 22 piesní. Tešil som sa, že si zahráme s hosťami - filharmonikmi Adventure Strings a aj sme si to naplno vychutnali. Keď sme hrali so sláčikovým kvartetom, mal som na duši nádherný pocit. Svojimi výkonmi a dynamikou dodali skladbám Pravda víťazí, Skúsime to cez vesmír, Nekonečná pieseň a Matka ešte viac energie a krásny zvuk. Presne to som si aj želal," vyjadril sa Maťo Ďurinda, ktorý na toto turné vytiahol zo skúšobne gitarovú aparatúru Marshall, ktorú si kúpil v 80. rokoch v Londýne. 

Tublatanka v Ostrave takmer dva a polhodinovým vystúpením odpálila turné, ktoré zatiaľ tvorí 15 koncertov v Česku a na Slovensku. "Štart turné k 30. výročiu bol úžasný, výborne načasovaný a vypredaný. Ku koncertu sme pristupovali zodpovedne a s rešpektom aj preto, že sme hrali so skúsenými hráčmi vážnej hudby. Mali sme špeciálne rozšírené pódium, špičkové svetlá a dve veľkoplošné obrazovky, aby mali všetci čo najväčší zážitok," prezradil basgitarista Ďuro Topor.

"Keď sme odohrali prídavok Žeravé znamenie osudu, cítili sme sa ako v saune. Vydýchali sme v tej hale aj posledný kyslík. Publikum bolo skvelé, odspievalo snáď všetky piesne. My si ho za dlhodobú podporu našej kapely veľmi vážime," dodal Ďurinda, s ktorým zdieľal radosť aj Topor. "Po prvých tónoch zo mňa opadla všetka nervozita. Prišla úžasná energia, ktorú nám odovzdali naši fanúšikovia a zásobovali nás ňou viac ako dve hodiny. Na pódiu bolo po pár minútach ako v pekle, museli sme sa trikrát prezliekať."

Teraz sa už hudobníci tešia na slovenskú časť turné, ktorá začne 27. septembra v Nitre. "Na domáce koncerty sa veľmi tešíme. Verím, že naši slovenskí fanúšikovia sa nedajú zahanbiť a vytvoria nám podobnú atmosféru. Ak nie lepšiu! Máme informácie, že niektoré koncerty sú už pred vypredaním, takže zvažujeme ponuky na pridanie ďalších," vyjadril sa Topor.

Oslavy 30 rokov na scéne zakončí Tublatanka 26. decembra vianočným koncertom v Trenčíne. Lístky na toto špeciálne vystúpenie sú v predaji na stránke Predpredaj.sk.

Termíny slovenskej časti turné:

27. 9. - Nitra, Mestská športová hala Klokočina
28. 9. - Pezinok, Amfiteáter
4. 10. - Brezno, Zimný štadión Aréna
5. 10. - Martin, Amfiteáter
11. 10. - Bardejov, Mestská športová hala
12. 10. - Michalovce, Mestská hala
13. 10. - Prešov, PKO
19. 10. - Bratislava, MMC
21. 11. - Levice, Športová hala
26. 12. - Trenčín, Piano klub - kúpiť lístky

Ďalšie koncerty by sa mali uskutočniť aj v Lučenci a Žiari nad Hronom. Ich termíny sú však zatiaľ neznáme.

Zdroj: SITA, Propaganda House
Foto: Propaganda House

Súvisiaci interpreti: Tublatanka