Legendárny spevák, skladateľ a člen rock'n'rollovej siene slávy Yusuf / Cat Stevens vydá 24. októbra po päťročnej prestávke nový štúdiový album Tell ´Em I’m Gone. Album, ktorý bude obsahovať desať nových nahrávok, sa natáčal na niekoľkých miestach po celom svete vrátane Los Angeles, Dubaja, Bruselu a Londýna.

Z polovice bude album pozostávať z autorských skladieb a päť ďalších obľúbených pesničiek spevák prespieval vo svojich vlastných aranžmánoch. Na novinke spolupracoval s Richardom Thompsonom, bluesovou legendou Charliem Musselwhiteom, spevákom a skladateľom Bonniem "Prince" Billym a gitaristom Mattom Sweeneyom. Produkcie sa ujal Cat Stevens spolu s Rickom Rubinom, rovnako tiež finálneho mixu sa zhostil sám autor spoločne s Paulom Samwell-Smithom.

Toto nové spojenie Cata Stevensa a Legacy Recordings zahŕňa nielen spoluprácu na nových projektoch, ale aj na katalógu doteraz nevydaného živého materiálu a audio i video pokladoch zo súkromného Stevensovho archívu. Nový album Tell ‘Em I’m Gone je iba prvým krokom zo širokej spolupráce, ktorá bude pokračovať v nasledujúcich rokoch.

(Skladba Dying To Live z pripravovaného albumu Tell ‘Em I’m Gone)

"Aj keď som sa v priebehu svojej päťdesiatročnej hudobnej kariéry dotkol mnohých rôznych lyrických terénov, melodických údolí i duchovných objavov, vždy existovala cesta, po ktorej som sa chcel vydať. Skryté v pozadí číhalo moje R&B alter-ego, ktoré čakalo, kedy sa oslobodí," prezradil Yusuf o novom albume. "Čo je pre mňa silné a hlboké zistenie, ktorému som musel čeliť? Že mám v sebe vrodený boj za slobodu. Nie je to to, o čom väčšina ľudí sníva? Hudba a predovšetkým blues už pre mnohých znamenalo vyslobodenie od pút bohatstva a sily."

Prvé úspechy zaznamenal Cat Stevens už ako tínedžer v 60. rokoch v rodnej Británii. Počas nasledujúceho desaťročia sa vďaka talentu a fascinujúcej hudobnej tvorbe preslávil po celom svete. Jeho skladby Wild World, Peace Train, Father and Son a Morning Has Broken, sa stali folkovými hitmi, ktoré oslovujú i dnešné generácie. V roku 1977 Stevens prestúpil na islamskú vieru, vzdal sa hudobnej kariéry a začal spolupracovať s humanitárnymi a vzdelávacími organizáciami. V roku 2006 sa už ako Yusuf vrátil k hudbe a vydal album An Other Cup. V marci 2014 bol uvedený do svetovej rock'n'rollovej siene slávy.

Zoznam skladieb albumu ‘Tell ’Em I’m Gone’

1. I Was Raised In Babylon (Yusuf)
2. Big Boss Man (Luther Dixon-Al Smith)
3. Dying To Live (Edgar Winter)
4. You Are My Sunshine (Jimmie Davis-Charles Mitchell, arr. Yusuf)
5. Editing Floor Blues (Yusuf)
6. Cat And The Dog Trap (Yusuf)
7. Gold Digger (Yusuf)
8. The Devil Came From Kansas (Gary Brooker-Keith Reid)
9. Tell ‘Em I’m Gone (originally “Take This Hammer,” arr. Yusuf)
10. Doors (Yusuf)

Informácie pochádzajú z vydavateľstva Sony Music.

Foto: Facebook.com/YusufCatStevens

Súvisiaci interpreti: Cat Stevens