V čase, keď sa z roka na rok pre nezáujem fanúšikov o hlasovanie skončila éra slovenskej hudobnej ankety Slávik, sa zdalo, že českú scénu niečo podobné nemôže postihnúť. Desaťtisíce českých priaznivcov populárnej hudby aj naďalej podporovali svoje idoly a Karel Gott, Lucie Bílá, Kabát či slovenskí No Name tak mohli rozširovať svoju zbierku ocenení.

Tento rok im však ďalšie vo vytrínkach nepribudnú. Organizátor ankety Jaroslav Těšínský z agentúry Musica Bohemica totiž vo štvrtok informoval, že Český slávik 2018 sa neuskutoční. V českých i slovenských médiách sa môžete dočítať o rôznych dôvodoch - jedným z nich je, že pán Těšínský sa príprave aktuálneho ročníka ankety nemôže naplno venovať pre zdravotné problémy súvisiace s nádorovým ochorením. Každému však musí byť jasné, že na príprave takých veľkých šoubiznisových udalostí, ako sú hudobné ceny, sa podieľajú celé tímy ľudí a nikdy to nestojí a nepadá len na jednom človeku.

Skutočné dôvody sú iné a za ten hlavný možno jednoznačne označiť minuloročný škandál s manipuláciou hlasov, ktorá zapríčinila zmenu poradia na prvých troch miestach v kategóriách Spevák a Skupina. V oboch prípadoch išlo o kontroverznú xenofóbnu skupinu Ortel a jej speváka Tomáša Ortela. Agentúra Musica Bohemica im výsledky neuznala, nakoľko neoficiálne fankluby podľa nej "naháňali" hlasy cez sociálne siete nečestným spôsobom. Už toto samotné rozhodnutie bolo vkročením na veľmi tenký ľad, navyše o tomto bezprecendentnom kroku usporiadatelia informovali až na druhý deň po samotnom galavečeri. Pobúrili tak nielen českú verejnosť, ale aj skupinu Kabát a Michala Davida, ktorí sa rozhodli svoje ocenenia vrátiť, resp. vymeniť s Ortelom.

Prečítajte si tiež: Hudobný škandál v Nemecku: Ceny Echo pochovali raperi s antisemitskými textami

Odchod hlavného partnera a náročná zmena pravidiel

Už vtedy zneli názory, že organizátori týmto celú anketu pochovali a mala by skončiť. Až doteraz však bolo okolo Českého slávika ticho - o jeho nekonaní sa dozvedáme až v čase, kedy by sa už pomaly schyľovalo k spusteniu nového hlasovania. Namiesto toho však prišlo vyhlásenie o konci, resp. pauze - organizátori totiž dúfajú, že sa im ešte anketu podarí obnoviť. Aj napriek tomu, že po minulom ročníku skončilo dlhoročné partnerstvo s hlavným partnerom ankety, výrobcom obľúbenej značky minerálnych vôd (slovami zo známej reklamy - Mattoni už nie je). To bolo určite tiež dosť veľkým dôvodom na to, aby sa ročník 2018 nekonal.

Musica Bohemica však plánuje generálneho partnera aj samotných hudobných fanúšikov opäť osloviť už o rok s novým konceptom ankety. "Problémy posledného ročníka ukázali, že veľmi otvorený systém hlasovania sa v dobe rýchleho rozvoja sociálnych sietí ukázal ako ľahko zneužiteľný. Podľa doterajších pravidiel je možné hlasovať prakticky za každého. Predstavte si, že napríklad nejaký politik niečo naspieva a jeho priaznivci sa na sociálnej sieti dohodnú, že mu pošlú hlasy do ankety. On sa dostane niekam na vrchné priečky a tým sa náležite zviditeľní. S tým by mal zrejme problém organizátor hudobnej ankety alebo súťaže kdekoľvek na svete. Na druhej strane nechceme nikoho vopred vylučovať. Preto sa snažíme nájsť takú koncepciu, aby anketa bola skutočne o hudbe. Nie je to ľahké a vyžaduje to čas," priblížil úvahy organizátorov Těšínský.

Znovu by chceli Českého slávika spustiť už v roku 2019, samotný Těšínský však svoju budúcnosť pri ankete, zrejme aj kvôli spomínaným zdravotným ťažkostiam, už nevidí. "Ja síce pripravujem zmeny, chcem ich naštartovať, ale pri realizácii už nebudem. Robil som Českého slávika viac ako 20 rokov a to stačí. Myslím, že prišiel čas, aby tú novú podobu realizoval niekto iný, mladší," priznal. Verí pritom, že Český slávik je dosť silnou značkou na to, aby ho tento "oddychový čas" nepochoval, a že jeho návrat bude u českej verejnosti aj samotnej hudobnej scény vítaný.

"Nikto nemôže s istotou tvrdiť, že mu to neublíži. Na druhej strane si vezmite, že na začiatku 90-tych rokov sa Slávik nevyhlasoval štyri roky, a keď sa v roku 1996 vrátil, vzbudil ešte väčší záujem ako v minulosti. Myslím, že je to tak silná a známa značka, že tak rýchlo z pamäti ľudí nevymizne. Napokon, aj v zahraničí mali niektoré súťaže alebo festivaly pauzy," povedal českým médiám. Tu si len dovolíme dodať, že doba a aj samotná hudobná scéna, resp. spôsob interakcie fanúšikov a kapiel, sa oproti 90-tym rokom zásadne zmenili a napríklad slovenská verzia ankety dnes už nechýba nikomu. Budeme teda s napätím sledovať, či a v akej podobe sa Českého slávika podarí zreštartovať a či to ešte bude mať zmysel.

Gott a Bílá fandia pokračovaniu ankety

Najúspešnejší zberatelia slávikov by - pochopiteľne - návrat ankety prijali. Nielen kvôli samotným cenám, ale najmä ako spoločenskú udalosť. "Anketu Český slávik považujem za neoddeliteľnú súčasť českej populárnej hudby. Osobne som sa vždy na slávnostné vyhlasovanie víťazov tešil, okrem iného aj preto, že som mal možnosť stretnúť v sále kolegov, od ktorých som sa vždy nechal rád inšpirovať. Pevne preto verím, že v budúcom roku sa podarí anketu obnoviť a pánovi Těšínskému prajem veľa sily a nadšenia v ďalšej práci," vyhlásil 42-násobný držiteľ zlatého slávika Karel Gott.

"Verím, že je ozdravná pauza dobré rozhodnutie, tiež verím, že sa Slávik opäť znovu narodí. Teraz by som chcela len za seba z celého srdca poďakovať usporiadateľskej agentúre za tie dlhé roky, ktoré Slávikom venovala," povedala pre iDnes Lucie Bílá, držiteľka dvadsiatich zlatých trofejí.

Oficiálne vyhlásenie organizátorov o nekonaní ankety Český slávik 2018:


Text: Hudba.sk (zdroj: iDnes.cz, Novinky.cz, Topky.sk)
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, Lucie Bílá