Vinyly sú na vzostupe. Potvrdzujú to aj čísla z Veľkej Británie, v ktorej sa tento rok predalo už takmer 800-tisíc kusov platní. Podľa odhadov by onedlho mala byť pokorená aj miliónová hranica. Predajnosť vinylov by tak tento rok bola vyššia než v roku 1996.

Kým vlani sa za celý rok v Británii predalo presne 780 674 kusov vinylových platní, tohtoročná predajnosť stále populárnejšieho formátu je už po necelých 10 mesiacoch vyššia. Je preto vysoko pravdepodobné, že do konca roka bude pokorené aj doterajšie maximum z roku 1996. Podľa britských hudobných médií je to dokonca takmer isté, keďže sa blížia sviatky a vianočný trh, kedy majú hudobné nosiče spravidla najvyššiu predajnosť, a zároveň na jeseň vychádza najviac očakávaných hudobných noviniek.

Vinylová renesancia je celosvetovým trendom

Aktuálny ohromný nárast je pritom celkom prekvapujúci, pretože až donedávna bol trend úplne opačný a predaje vinylov na Britských ostrovoch dlhodobo klesali. Z viac ako milión predaných kusov v roku 1996 sa v roku 1998 stalo 640-tisíc a kontinuálny pokles sa v roku 2007 zastavil na iba 200-tisíc kusoch. Odvtedy má však predajnosť platní stúpajúcu tendenciu a najmä v posledných dvoch-troch rokoch už možno pokojne hovoriť o vinylovej renesancii.

Prispievajú k tomu aj interpreti, ktorí kladú čoraz väčší dôraz na vydávanie a propagovanie albumov na platniach. A nie je to vonkoncom len špecifikom Veľkej Británie. Tento rok prepisoval historické štatistiky Jack White s novým albumom Lazaretto, ktorý si v júni počas prvého týždna od jeho uvedenia na trh kúpilo na LP platni až 40-tisíc Američanov. Známy rocker tak prekonal 20 rokov staré americké maximum v ére merania predajnosti systémom Nielsen SoundScan, ktorého držiteľmi boli Pearl Jam s nahrávkou Vitalogy (1994; 34-tisíc predaných vinylových LP v prvom týždni). White má s albumom úspech aj v Británii - v rebríčku najpredávanejších vinylov roka (na konci článku) je hneď za domácimi Arctic Monkeys.

Aj na Slovensku popularita vinylov v posledných rokoch rastie a s ňou aj počet vydaných albumov v tomto formáte. O tom, že vinyly už dávno nie sú len špecialitou elektronickej scény, svedčí napríklad nedávno vydaná prvá LP platňa skupiny Billy Barman (Modrý jazyk) či projekt Moruša speváčky Jany Kirschner. Jeho prvá časť Moruša Biela vyšla na platni vyše pol roka po vydaní, v máji tohto roka. Na vinylovú Morušu Čiernu (na CD vychádza presne o týždeň) už fanúšikovia tak dlho čakať nebudú - mala by sa dostať na trh ešte pred Vianocami. V najbližších týždňoch by na platni mal vyjsť aj najnovší album Štvorka kapely Slobodná Európa.

Najpredávanejšie vinylové platne v roku 2014 (Veľká Británia):

1. Arctic Monkeys - AM
2. Jack White - Lazaretto
3. Oasis - Definitely Maybe
4. Royal Blood - Royal Blood
5. Led Zeppelin - Led Zeppelin
6. The Stone Roses - The Stone Roses
7. Led Zeppelin - Led Zeppelin III
8. Pink Floyd - The Dark Side of the Moon
9. Led Zeppelin - Led Zeppelin II
10. Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am That's What I'm Not

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Digitalspy.co.uk, archív)
Ilustračné foto: Facebook.com/ArcticMonkeys