Naša obľúbená scéna prekypuje životom, udržiava si agresívnu tvár, umeleckú výpoveď a nezabúda ani na prekvapenia. Dnes to bude o death metale a geograficky bude prevažovať Švédsko. Nebol to ale zámer a za chvíľu uvidíte, že kvalitné veci vychádzajú aj inde na svete, Slovensko nevynímajúc.

Magnet týždňa

Firma Napalm Records, ktorá vydáva mimo iné aj kapelu Cavalera Conspiracy, zloženú z dvojice bratov Igor a Max Cavalera, vypustila na Soundcloud úvodnú skladbu z ich pripravenej dosky Pandemonium, ktorá vyjde 4. novembra. Track menovaný Babylonian Pandemonium je parádnou rubanicou a dúfame, že takým bude i celý album. Klikajte sem! (ak)

Foo Fighters zahrali naživo cover na War Pigs od Black Sabbath. Za mikrofónom Davida Grohla zastúpil Zac Brown, ktorý je country interpretom. Okrem toho sa objavil aj živý záznam ich singla Something from Nothing z nového albumu Sonic Highways. O nahrávke sme informovali v osobitnej správe. Song si už dokonca vyslúžil aj vlnu kritiky, pretože miestami dosť pripomína song Holy Diver od kapely Dio. Iní ju zas obhajujú, že sa skôr jedná o poctu, keďže aj samotný album je poňatý ako hudobná mapa USA. Posúďte sami. (ak, pm)


Šrot týždňa

Cannibal Corpse majú za sebou krušné chvíle v "mierumilovnom" Rusku. Z ich koncertnej šnúry museli vypustiť hneď tri koncerty. Ako kapela napísala na svojej Facebook stránke, v Ufe im tesne pred vystúpením vypli prúd a v Moskve a St. Petersburgu im nepovolili hrať kvôli údajne nesprávnym vízam. Navyše v Nižnom Novgorode odohrala kapela len polovicu zo svojej šou, keď tam vtrhla prepadovka a začala "hľadať drogy". Podľa médií pri akcii zatkli 18 fanúšikov, ktorí protestovali proti zrušeniu koncertu. (pm)


V Mexiku náhle zomrel Ikey Owens, klávesák The Mars Volta, ktorý posledne spolupracoval s Jackom Whiteom. Viac v správe TU. (ak)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Dnes večer si predstavíme nový album kapely Holotropic. Čaká nás cestovanie po zaujímavých zvukových destináciách.


Nový Weezer ma baví čoraz viac. Melanchólia, životné poohliadnutia a nezameniteľná melodika kalifornských sympaťákov sa naozaj kvalitne zarezávajú do poslucháča.


Už len dnes (v pondelok) večer máte šancu vidieť skvelých Pontiak na ich prekvapujúcom slovenskom turné. Trenčín, Piešťany, Žilina, Nitra. V Piešťanoch boli v sobotu úplne fantastickí, nenechajte si to v nitrianskom Mariatchi ujsť.

Rozhovor: Pontiak ráno nakŕmi sliepky a potom skladá hudbu bez žánru


Jeden z najvýraznejších a najcharizmatickejších hlasov súčasnosti. Toto bude nahrávka, ktorú budem v nasledujúcich dňoch naozaj často točiť.


Toto je moja najobľúbenejšia z novej sólovky Roberta Planta. Aj túto skladbu budete môcť počuť v dennom vysielaní Rádia_FM – v priebehu celého týždňa si budeme predstavovať Album týždňa.


Novinky

Koncertná jeseň pokračuje aj na Slovensku. Máme pre vás pár tipov na koncerty, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Do trenčianskeho klubu Lúč zavítajú nemeckí reprezentanti symfonického metalu Xandria a predstavia svoj nový album Sacrificium. Zábava bude aj v bratislavskom Randale, kam zavítajú punkové kapely G. B. H.Bastards on Parade. Do rovnakého podniku prídu aj hardcoroví veteráni Madball. Takže neváhajte, klikajte na odkazy a kupujte lístky! PS: Samozrejme nezabudnite ani na koncert Cannibal Corpse, ktorý sa presunul do Banskej Bystrice. (pm)


Slipknot už začal streamovať celý album .5: The Grey Chapter. Oficiálne vychádza dnes, takže ak uvažujete o kúpe, môžete sa najprv presvedčiť, či naozaj stojí za to. Nápoveda: zatiaľ som ho počul len raz, ale nestojí. (pm)

Ak máte radi špinavý, temný, metalom šľahnutý hardcore, určite skúste novinku od Baptists. Bloodmines je výbornou ukážkou modernej školy hardcoreu. Spolu s Code Orange patria títo kanaďania aktuálne k mojim veľkým obľúbencom. Ich nový album môžete skúsiť na Bandcampe. (pm)

Deathmetalová kapela Bloodbath zložená z členov kapiel Katatonia, Opeth a najnovšie aj Paradise Lost, vydala ďalší song z nadchádzajúcej novinky. Album Grand Morbid Funeral vycháda 17. novembra. Čiernobiele lyric video Famine of God's Word pozerajte nižšie. (ak)


Iní švédski deathmetalisti, konkrétne At the Gates vydali svoj posledný album v roku 1995. Od roku 1996 neaktívna banda sa dala znova dokopy pred štyrmi rokmi a na 28. október chystajú albumovú novinku, piatu vo svojej diskografii. Nový videoklip k skladbe Death and the Labyrinth si pozrite pod textom. Názov albumu je At War with Reality. (ak)


28. októbra vychádza aj nová nahrávka extrémnych brutalistov z Anglicka, Anaal Nathrakh. Ôsmy zásek nesie meno Desideratum a máme tu ďalší song, ktorý potvrdzuje, že pôjde o brutal nevídaný. Melodický vokál v refréne pôsobí trochu nepatrične až komicky, keďže sa k nemu dostávame cez hradbu zbesilých rytmov a growlu. Za tri a pol minúty Vám pesnička vypovie všetko. Idol Vám jednoducho vypláchne uši. (ak)



V rámci oldschoolovejších mantinelov tvrdého žánru sa pohybujú Carcass. Deväťdesiatkový death vám prúd krvi v žilách po predošlom poste trošku spomalí ale výraznejšie určite neochladí. Títo tiež ostrovní borci majú nový videoklip z skladbe z minuloročného albumu Surgical Steel a pripomínajú sa hlavne pre vydanie päťskladbového EP, na ktorom budú fláky, napísané pri nahrávaní spomenutého albumu. Surgical Remission/Surplus Steel EP vyjde 11. novembra. (ak)


Teraz sa môžeme prepogovať k vykričanému hardcoru. Americká pätica Hollow Earth zo štátu Michigan vydáva debutovú dosku a do pozornosti sa stavia so songom World to Come, ktorý Vás v začiatku rozmetá, aby na konci efektívne dobrzdil. Skvelé! (ak)

Poliaci Behemoth v novembri vydávajú trojskladbové EP s názvom, ktorý Američania nevedia vysloviť. XIĄDZ ("Kňaz") vyjde na 12 palcovom vinyle a bude obsahovať skladby Xiadz, Towards The Dying Sun We March a staršiu Moonspell Rites v novom zvuku. Teaser priložený nižšie. (ak)


Pain of Salvation mali dlhšiu produkčnú prestávku kvôli zdravotným problémom frontmana Gildenlöwa. Nateraz je však všetko v poriadku a kapela začala propagovať vydanie akustického albumu Falling Home. Ten bude obsahovať skladby z posledných troch albumov aj nejaké coververzie. Pre stream hitovky Linoleum v unplugged verzii klikajte na odkaz, na ktorom nájdete aj celý tracklist nahrávky. (ak)

A skončíme ďalšou Švédskou úderkou, a konkrétne Diablo Swing Orchestra. Mám pocit, že ich nový singel Jigsaw Hustle ani nepatrí do tejto rubriky. Dominujú disko rytmy spojené s dychovou sekciou a gitary sa objavia len sporadicky. ABBA vstala z mŕtvych? Samozrejme že celá albumová novinka kapely nebude takáto. Ich hudba je plná humoru a zvratov, takže môžeme čakať čokoľvek. Pravdou je, že o ich štvrtom albume nevieme ešte nič. (ak)


Haluz týždňa

Niektorí ľudia sa asi dosť nudia. A tak vznikajú napríklad aj mashupy. VEĽA mashupov. Ale niektoré sú vlastne celkom dobré, takže prečo nie. Výbornú prácu niekto odviedol so zostrihaním filmu Vlk z Wall Street, ktorý doplnil songom Chop Suey od System of a Down. (pm)


O druhý skvelý mashup sa postaral Taskmaster. Megatallica Welcome My Darkest Hour! (pm)


Ale mashupy nie sú jedinou výplňou voľného času. Niektorí ľudia sa skôr zabávajú výrobou paródií. Napríklad Sock Puppet Parody. Tentokrát si zobrali na mušku Rage Against The Machine a ich Killing In The Name. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: loudwire.com

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Robert Plant