Fínska skupina Apocalyptica oslavuje 20 rokov od vydania prelomového albumu s pesničkami kapely Metallica. Vo februári 2017 vyráža pri tejto príležitosti na turné po európskych mestách. V Česku sa zastaví v Prahe aj v Zlíne, koncert v pražskom Karlíne sa však vypredal po piatich mesiacoch od zverejnenia jeho termínu. Pribudol preto ďalší.

12. februára 2017 odohrá Apocalyptica svoj druhý pražský koncert. Oba - aj ten deň predtým - sa uskutočnia v modernej multifunkčnej sále Forum Karlín. Skupina tam už v minulosti vystupovala a kvôli vyhovujúcej akustike nechcela februárový koncert presunúť do väčších priestorov. V Zlíne vystúpi v Kongresovom centre o týždeň neskôr, 19. februára. Podľa usporiadateľov sú v predaji posledné desiatky kusov vstupeniek.

Album Plays Metallica By Four Cellos vyšiel 10. mája 1996. Len zriedka má debutová nahrávka dovtedy neznámej kapely taký veľký úspech, najmä keď ide o niečo úplne nové, čo sa absolútne vymyká mainstreamovému vkusu danej doby. Metalové hity v úprave nástrojov používaných v klasickej hudbe však okamžite očarili fanúšikov na celom svete. Skladby sa dostávali do denných rotácií komerčných rádií a počet koncertov skupiny stúpal. A to napriek tomu, že celý album bol inštrumentálny a išlo "len" o coververzie.

Apocalyptica svojím prvým albumom zadefinovala vlastný žáner, v ktorom už dve dekády jednoznačne boduje. Položila ním základy skvelej kariéry, počas ktorej predala milióny nosičov a vypredala stovky koncertov po celom svete. Album Plays Metallica By Four Cellos vyšiel v júni v reedícii, ktorá okrem remastrovaného zvuku prináša aj tri bonusové skladby: Battery, Nothing Else Matters a Seek & Destroy.



Pre slovenského a českého poslucháča je skupina Apocalyptica dôverne známa, v našich končinách koncertovala niekoľkokrát. Budúcoročné európske turné pozostáva z vystúpení v 19 mestách. V našom regióne poteší fanúšikov okrem spomenutých českých koncertov aj vo Viedni, kde sa predstaví 9. februára a bude to naozaj výnimočný a slávnostný koncert. Vystúpi totiž v Konzerthause.

Prečítajte si aj: Stretnutie rôznych svetov: Apocalyptica

Redakciu Hudba.sk informovala Zdena Selingerová z agentúry Pragokoncert. Text bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Peter Brichta

Súvisiaci interpreti: Apocalyptica