Americká kapela Faith No More plánuje v apríli 2015 vydať nový štúdiový album. Fanúšikovia sa už dokonca dočkali aj prvej ochutnávky v podobe singla Motherfucker, za ktorým produkčne stojí basgitarista kapely Bill Gould.

"Myslím si, že je vhodné, že prvý singel je práve Motherfucker - skladba o zodpovednosti. V podstate sme si vytvorili, nahrali a namixovali všetko vlastnými silami a teraz to plánujeme vydať vo vlastnom vydavateľstve. Znamená to pre nás skutočne veľa a o tom presne je aj tá pieseň," uviedol klávesák formácie Roddy Bottum.

Singel bol fanúšikom predstavený už dávnejšie, konkrétne 4. júla na koncerte v londýnskom Hyde Parku v rámci festivalu British Summer Time, na ktorom vystúpili aj Soundgarden či Black Sabbath. Motherfucker však oficiálne vyjde až 28. novembra v limitovanej edícii 5000 kusov na vinyle, pričom na B-strane bude remix od producenta J. G. Thirlwella.

Skladba mnohých fanúšikov prekvapila, nejde totiž o typický singlový materiál. Možno ukazuje nový smer tvorby, možno je skôr "úletom", to sa dozvieme až po vydaní celého albumu. V každom prípade je novinka jednej z najoriginálnejších kapiel posledných dvoch dekád minulého storočia po toľkých rokoch čakania veľkým dôvodom na oslavu.



Lepší hudobníci

Pokračovateľ platne Album of the Year, ktorá sa na trh dostala v roku 1997, vzniká pod producentským dohľadom basgitaristu Billa Goulda. Ako uviedol v jednom zo svojich starších rozhovorov, nová nahrávka vzniká veľmi rýchlo a ľahko. "Hráme lepšie. Keď sme sa dali opäť dohromady a skúšali sme, zistili sme, že hráme tie piesne lepšie. Že sme lepšími hudobníkmi. To bola naozaj veľká vec. Vďaka tomu sa nám podarilo tie piesne napísať naozaj jednoducho."

Kapela nahrávala album vo svojej skúšobni v kalifornskom Oaklande a vydá ho prostredníctvom vlastného labelu Reclamation Records, pričom distribúciu bude mať na starosti vydavateľstvo Ipecac Recordings. To v roku 1999 spoluzaložil Mike Patton. 

Faith No More vznikli v roku 1981 v San Franciscu. Do roku 1998, kedy ohlásili ukončenie činnosti, vydali šesť štúdiových albumov. Komerčne najúspešnejšie boli nahrávky The Real Thing (1989) a Angel Dust (1992). Medzi ich najväčšie hity patria skladby ako Epic,Falling to PiecesMidlife Crisis či Easy. Skupina, ktorú v rokoch 1990 až 1993 tri razy nominovali na Grammy, svoju činnosť obnovila v roku 2009. Jeden z prvých comebackových koncertov odohrala v júni 2009 na rakúskom festivale Nova Rock. V súčasnosti kapelu tvoria Mike Patton (spev), Roddy Bottum (klávesy), Mike Bordin (bicie), Billy Gould (basgitara) a Jon Hudson (gitara). 

Zdroj: Rollingstone.com, archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Faith No More