Narodenenie prvého dieťaťa je pre väčšinu ľudí prelomovým okamihom v živote. Inak tomu nebolo ani u Moma, ktorému sa prednedávnom narodila dcéra. Táto životná skúsenosť sa samozrejme prejavila aj v jeho tvorbe, čoho dôkazom je aj nová skladba Raj. V zámorí najviac zaujali Pusha T a Wu-Tang Clan.

Momo už 1. decembra vydá svoju štvrtú štúdiovku s názvom Rival, z ktorej teraz ponúkol tretiu ochutnávku. Stala sa ňou spomínaná skladba Raj s Tinou na refréne. Rovnako ako predchádzajúce dve ukážky Atak a Zodpovednosť chlapa sa aj tento track dostal von priamo prostredníctvom videa.

Momo feat. Tina - Raj

Z domácej scény tu máme ešte jednu novinku, i keď trochu netradičnú. Ide o inštrumentálnu skladbu One Love, ktorú spáchal Duhan. Ako hostia sa v nej predstavili saxofonista Tomáš Maretta a už zosnulý trubkár Martin Ďurdina. Track sa bude nachádzať na Duhanovom debute Back to the Future, ktorý vyjde v digitálnej podobe už budúcu stredu.

Duhan feat. Martin Ďurdina & Maretta - One Love

Po kratšej odmlke, počas ktorej sme sa dočkali len občasných hosťovačiek, sa znova prihlásil o slovo Pusha T. Ten, ako je už dlhšie známe, momentálne pracuje na svojej druhej sólovke King Push, ktorá by mala doraziť niekedy na budúci rok. Prvou ochutnávkou z albumu sa stala skladba Lunch Money, ktorú neprodukoval nikto iný než Kanye West.

Pusha T - Lunch Money

Už len necelé dva týždne nás delia od vydania nového albumu Wu-Tang Clanu s názvom A Better Tomorrow, z ktorého sme sa dočkali už štvrtej ochutnávky. Stala sa ňou skladba Necklace, v ktorej sa za mikrofónom predstavila štvorica Cappadonna, Raekwon, Ghostface Killah a GZA.

Wu-Tang Clan - Necklace

Pri Wu-Tangu ešte zostaneme, keďže ako sme písali minule, Ghostface Killah plánuje 9. decembra vypustiť novú sólovku 36 Seasons. Z tej sme si pred týždňom predstavili skladbu Love Don’t Live Here No More. Dnes tu máme druhú ukážku v podobe tracku The Battlefield, v ktorom hosťujú legendy Kool G Rap a AZ ako aj spevák Tre Williams. O produkciu sa postarali Lil Fame a The Revelations.

Ghostface Killah feat. Kool G Rap, AZ & Tre Williams - The Battlefield

Ras Kass a Apollo Brown vydali koncom októbra vynikajúcu spoločnú štúdiovku Blasphemy, a tak bol už najvyšší čas predstaviť k nemu aj videoklip. Ako prvá sa vizuálu dočkala úvodná skladba albumu How To Kill God.

Ras Kass & Apollo Brown - How To Kill God

To, že aj súčasný hip-hop dokáže poukazovať na spoločenské problémy, dokazuje projekt Heal Our Mother Earth (HOME), ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o klimatických zmenách. Za projektom stojí organizácia Hip Hop Caucus, ktorá pri tejto príležitosti zostavila rovnomenný album. Na ňom sa bude nachádzať aj track Trouble In The Water, na ktorom sa podieľali Common, Malik Yusef, Kumasi, Aaron Fresh, Choklate a Laci Kay.

Common, Malik Yusef, Kumasi, Aaron Fresh, Choklate & Laci Kay - Trouble In The Water

M.O.P. majú už niekoľko dní vonku očakávané Street Certified EP, z ktorého tesne pred vydaním predstavili ešte úvodnú skladbu Welcome 2 Brooklyn. V tej hosťuje Maino.

M.O.P. feat. Maino - Welcome 2 Brooklyn

Royce Da 5'9" a DJ Premier, ktorí už začiatkom budúceho mesiaca vydajú spoločný album PRhyme, natočili pri tejto príležitosti dokument s názvom Raiders Of The Lost Art. Ten sa rozhodli predstaviť na kratšie epizódy, pričom tú prvú si môžete pozrieť práve teraz.

Royce Da 5'9" & DJ Premier: Raiders Of The Lost Art ep. 1

Cormega vydal ešte v lete album Mega Philosophy, ktorý sa najnovšie snaží spropagovať novým videoklipom ku skladbe Reflection. Tú, rovnako ako zvyšok albumu, produkoval Large Professor.

Cormega - Reflection

Ab-Liva a Akhen po troch rokoch znova oživili spoločný projekt ¥€$ (Yen Euro Dollar). Ich druhý spoločný album by mal vyjsť na budúci rok, no prvá ochutnávka z neho dorazila už teraz. Je ňou skladba Red Leather, ku ktorej už vzniklo aj video.

¥€$ feat. Jahlil Beats - Red Leather

Zaujímavá medzinárodná spolupráca dorazila z Nemecka. Postaral sa o ňu producent Shuko, ktorý si do svojej novej skladby The Same pozval legendárneho CL Smootha a tiež 20syla z francúzskej formácie C2C. Track sa bude nachádzať na Shukovom pripravovanom albume For The Love Of It.

Shuko feat. CL Smooth & 20syl - The Same

Formácia Tuxedo v zložení Mayer Hawthorne a producent Jake One vydala ešte vlani eponymné EP, ktoré poskytla zdarma na stiahnutie. Nahrávka obsahuje tri skladby, pričom jednou z nich je aj Do It, ktorá sa teraz, takmer po roku a pol, dočkala aj videa.

Tuxedo - Do It

Autor: Miguel Mitchél
Foto: www.facebook.com/MOMOakaRIVAL

Súvisiaci interpreti: Momo, Pusha T