Anglická speváčka Adele dnes vydáva dlho očakávanú tretiu štúdiovku s názvom 25. Svoju hudobnú novinku, ktorej kritici predpovedajú veľký úspech, sa však rozhodla nesprístupniť na streamovacích službách ako Spotify, Deezer či Apple Music. Potvrdili to aj predstavitelia spomínaných služieb.

Samotná interpretka svoj krok nezdôvodnila, zrejme však ide o rozhodnutie jej vydavateľstva XL Recordings. K tomuto kroku pristupujú hudobné firmy najmä v prípade najviac žiadaných nahrávok so zámerom zvýšiť predaj hudobných nosičov a stiahnutí z internetových obchodov.

Úspechu nezabráni ani ilegálne šírenie

Adele vydala svoj posledný album 21 v roku 2011 a predalo sa z neho po celom svete viac ako 30 miliónov kópií. Za posledné roky však používanosť streamingových služieb mnohonásobne narástla a milióny poslucháčov dnes uprednostňujú streamovanie pred kupovaním si nosičov či stiahnutiami. Napriek tomu je pre ňu výhodné streamingové služby z distribúcie novinky 25 vynechať a spoľahnúť sa aspoň počas prvých mesiacov iba na predajnosť. Obrovský úspech prvého singla Hello, ktorý si len za prvý týždeň od októbrového vydania v digitálnej verzii zakúpilo vyše 100-miliónov ľudí, ako aj šesťciferný počet predobjednávok albumu naznačili, že predaj albumu bude vysoko nad priemerom.

Zabrániť tomu nemôžu ani hudobní piráti. Tým sa pritom po dlhšom čase opäť podarilo rozšíriť očakávanú novinku ešte pred jej vydaním (naposledy na to oveľa viac doplatili Madonna či Björk). V prípade albumu 25 sa šírili najmä dvojminútové úryvky piesní, ktoré sa údajne dostali na internet po tom, ako ich nedopatrením streamoval britský internetový obchod Juno Records. V USA zasa istý fanúšik zverejnil na Twitteri fotografiu albumu, pričom tvrdil, že novinku si kúpil v obchode a nahrávku poskytne všetkým, keď informáciu budú šíriť ďalej. Po reakcii vydavateľstva XL Recordings na Twitteri napísal, že album sa síce dostal na internet, no nie jeho pričinením. Správu o tom, že v USA štúdiovku predávali predčasne, napokon poprel speváčkin hovorca.

Veľké albumy nepotrebujú streaming

V prospech stratégie bez streamingu jasne hovorí príklad najväčšieho popového albumu minulého roka - 1989 od Taylor Swift. Ten vydavateľstvám ukázal, že pri najočakávanejších popových albumoch sa stále oplatí staviť na klasický model distribúcie. Piata štúdiovka americkej speváčky sa totiž aj vďaka nedostupnosti v predplatených hudobných službách stala druhým najpredávanejším albumom roka 2014. Úspešnejší bol len soundtrack Disneyovky Frozen (2013), ten sa však vďaka vydaniu v novembri 2013 vlani predával celý rok, kým niekdajšia country hviezda vydala svoj prvý popový album až v októbri 2014. Rebríčku najpredávanejších albumov roka tak bude vládnuť s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok. Už necelých deväť mesiacov po vydaní sa totiž nahrávka 1989 stala najrýchlejšie sa predávajúcim albumom tejto dekády.

Jej komerčné úspechy môže prekonať práve Adele, ktorej novinka je jednoznačne udalosťou roka v pop music. V základnej verzii obsahuje jedenásť piesni, japonské vydanie ponúka o tri skladby viac. Na novinke sa ako spoluautori a producenti podieľali napríklad Paul Epworth, Bruno Mars, Danger Mouse, Max Martin, Greg Kurstin či frontman kapely OneRepublic Ryan Tedder. 27-ročná rodáčka z londýnskeho Tottenhamu okrem spomínaného singla Hello ponúkla fanúšikom aj skladbu When We Were Young, ktorú zverejnila prostredníctvom videa z londýnskych Church Studios. Ak však chcete vedieť, ako znie celý album, musíte si ho buď kúpiť alebo stiahnuť ilegálne. Alebo si prečítať recenziu, ktorú zverejníme v nedeľu.


Mohlo by vás zaujímať:

Čo počúva Adele? V súčasnom pope sa (ne)orientuje a veselá hudba ju nebaví

Speváčky sa vezú na comebacku Adele: Vypočujte si 5 coverov hitu Hello

Adele rokuje o svojej prvej úlohe vo filme

Tracklist albumu 25:

1. Hello
2. Send My Love (To Your New Lover)
3. I Miss You
4. When We Were Young
5. Remedy
6. Water Under The Bridge
7. River Lea
8. Love In The Dark
9. Million Years Ago
10. All I Ask
11. Sweetest Devotion


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA - Reuters, Theguardian, Billboard.com, archív)
Foto: XL Recordings

Súvisiaci interpreti: Adele, Taylor Swift