BRATISLAVA 16. augusta (SITA/AP) - Tisíce fanúšikov Elvisa Presleyho z celých Spojených štátov amerických a iných krajín si dnes pripomínajú 30. výročie smrti kráľa rock´n´rollu.

Na mieste, kde Elvis prežil väčšiu časť života - v Gracelande, ktorý je dnes súčasťou Memphisu (št. Tennessee) sa tiesnia davy. Verných fanúšikov neodradili ani vysoké teploty nad 40 stupňov Celzia a extrémna vlhkosť. Spomienková sviečková slávnosť sa ako každý rok konala aj tentoraz, už v predvečer Elvisovej smrti.

Organizátori sa obávajú o zdravie účastníkov, pretože kým si rad k Elvisovmu hrobu vystoja, v teple čakajú celé hodiny. Hrob sa nachádza v malej záhrade za domom. Okrem Elvisa tu odpočíva aj jeho dvojča Jesse, ktorý zomrel iba šesť hodín po pôrode a ich rodičia. "Keď ste na konci radu, musíte čakať najmenej päť hodín, kým sa dostanete k Elvisovmu hrobu," povedal Jack Soden, výkonný riaditeľ spoločnosti Elvis Presley Enterprises, ktorá Graceland spravuje. Dnes je z neho turistický komplex, v rámci ktorého môžu návštevníci nahliadnuť do luxusných priestorov, kde býval Elvis s rodinou.

Ročne miesto navštívi asi 600-tisíc turistov, pričom 40-tisíc si chodí pripomínať úmrtie hudobného velikána. Elvis zomrel vo veku 42 rokov. V úmrtnej správe sa uvádza, že mu zlyhalo srdce, čo súviselo s užívaním drog. Minulý rok Graceland zarobil v prepočte asi 675 miliónov korún. Počas nasledujúceho týždňa sa tu budú konať rôzne podujatia, či už koncerty, alebo tanečné zábavy a filmové projekcie.


Zdroj: SITA