V závere roka sa tradične darí predaju hudobných nosičov, ktoré patria medzi najpopulárnejšie vianočné darčeky. Vo Veľkej Británii však v tomto období prekvapujúco výrazne stúpol i predaj hudby v digitálnom formáte.

Podľa štatistík BPI (Britský fonografický priemysel) bol počet legálnych downloadov v posledných týždňoch minulého roka až dvojnásobný oproti rovnakému obdobiu v roku 2006. Nárast predaja digitálnej hudby v predvianočnom období je údajne zapríčinený rastúcou popularitou mp3 prehrávačov ako vianočných darčekov s už vopred stiahnutou hudbou.

Sťahovanie mp3 potom pokračuje aj po Vianociach, keď v poslednom týždni roka sami obdarovaní investujú do nákupu ďalších skladieb a albumov v digitálnom formáte. Práve v posledný týždeň roka padol v Británii celkový rekord v počte predaných skladieb na Internete za jeden týždeň - Briti si totiž v týždni od 24. do 30. decembra 2007 legálne stiahli vyše 2,95 milióna skladieb. Celkovo bolo v roku 2007 vo Veľkej Británii legálne stiahnutých 77,5 milióna skladieb.

Hovorca BPI, Mark Phillips, v rozhovore pre BBC News prisúdil zvýšený záujem o hudbu v digitálnom formáte najmä "jednoduchosti a pohodlnosti" využívania služieb online predaja.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org