V piatok 25. apríla sa v bratislavskej hale Pasienky predstavili dve výmimočné zoskupenia reprezentujúce cigánsku kultúru, hudbu a temperament. Z východného Slovenska zavítali do hlavného mesta Cigánski diabli a z Francúzska Cigánski králi, všade vo svete známi ako Gipsy Kings.

Cigánski diabli otvorili celú šou o pol ôsmej a ich časť vystúpenia bola výborným rozohriatím publika. Zaujalo hlavne dlhé a skvelé cimbalové sólo "Grék Zorba" v podaní Ernesta Šarköziho, ktoré divákov hneď na začiatku hudobného večera donútilo k skandovanému dlhotrvajúcemu potlesku. Vystúpenie "diablov" síce netrvalo dlho, no mnohí diváci už iste tušili, že ich ešte v ten večer na pódiu uvidia.

Od pol deviatej však po organizačných zmätkoch Pasienky na čas ovládla hlavná hviezda večera - Gipsy Kings, ktorí odohrali vyše jeden a pol hodinový koncert. Počas ich vystúpenia s dusnou a elektrizujúcou atmosférou určite nejednému divákovi behal mráz po chrbte. V sále to po celý čas vrelo, ľudia sa skvele bavili, tancovali a spontánne reagovali nielen na známe skladby.

Posledné dve skladby, ktorými boli obrovské hity 'Volare' a 'Bamboleo' odohrali Gipsy Kings na pódiu spoločne s Cigánskymi diablami, čo už nenechalo sedieť ani tých, ktorí mali lístky na sedenie. Navyše, na poslednú skladbu sa k týmto dvom kapelám na pódiu pripojila aj malá tanečníčka z rodiny Cigánskych diablov, ktorá dodala poslednej skladbe ešte niečo navyše. Dlhý záverečný aplauz patril určite aj jej.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Igor Daniš.



Foto: Igor Daniš