V pondelok 26. mája v petržalskom Klube za zrkadlom a v utorok 27. mája v nitrianskom Starom divadle zaznejú opäť a nanovo starodávne rómske piesne. Oba koncerty afterPhurikane začnú zhodne o 19:00 a vystúpia na nich violončelista Jozef Lupták, akordeonista Boris Lenko, africký perkusionista Thierry Ebam a skladateľ scénickej hudby Juraj Dobrakov, aby sprevádzali nadaných spevákov a muzikantov z rómskych osád.

Známi hudobníci budú sprevádzať Marcelku a Jozefa Drevenákovcov z Bardejova, Irenku Pokutovú a Bélu Pokutu zo Žehry a napokon Martinku Dudovú a Ferka Duda zo Soli. Na koncertoch odznejú tiež dva hudobné remixy, ktorých tvorcami sú Hilary Jeffery (Holandsko) a Karaoke Tundra v spolupráci s Mariánom Jaslovským. Skladby afterPhurikane vznikali na workshopoch projektu Sútok vo vzájomnom dialógu rómskych a nerómskych hudobníkov.

Koncerty organizuje občianske združenie Žudro, ktoré sa už 6. rok venuje etnomuzikologickému výskumu a zberu autentických rómskych piesní. Zmena programu vyhradená. Projekt podporili Stredoeurópska nadácia (CEF), Slovnaft a.s. - člen skupiny MOL, a Ministerstvo kultúry SR.

Informácie pre Hudba.sk poskytla riaditeľka OZ Žudro - Jana Belišová a PR manažérka podujatí afterPhurikane - Jana Ondiková.