Skupina, ktorá na seba v polovici minulého desaťročia upozornila albumom 'Tragic Kingdom' (1995) potvrdzuje informácie, ktoré mohli doteraz vyznievať skôr ako fámy. Vyráža na (zatiaľ iba) severoamerické turné. Každý divák, ktorý si zakúpi špeciálnu vstupenku, si bude môcť zároveň stiahnuť zadarmo ich diskografiu. Tá pozostáva z približne osemdesiatich oficiálnych nahrávok.

No Doubt vznikli niekedy v roku 1986. O šesť rokov neskôr debutovali eponymickým albumom. Celosvetové uznanie si však skupina na čele so speváčkou Gwen Stefani vydobila až tým tretím. Stalo sa tak v roku 1995. 'Tragic Kingdom' bol výrazne komerčnejší a na rozdiel od predchodcov obsahoval celú sériu hitov.

Prelomovou sa stala skladba 'Just A Girl'. V rebríčku Billboard Hot 100 sa dostala na dvadsiatu tretiu pozíciu. Nasledovalo viac ako dvojročné celosvetové turné.


No Doubt: 'Just A Girl' (1995)

Zaslúžený úspech definitívne potvrdil tretí albumový singel. Pieseň sa volá 'Don't Speak' a kraľovala hitparádam asi v každej krajine.


No Doubt: 'Don't Speak' (1996)

Album 'Tragic Kingdom' znamenal pre No Doubt aj niekoľko nominácii na Grammy. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že až polovica pesničiek z tohto nosiča bola pretavená na single. Po obrovskom úspechu nasledovali ďalšie dva albumy, ktoré však u publika až taký veľký ohlas nezískali. Gwen sa začala realizovať aj sólovo – spolupracovala napríklad s Mobym. V roku 2004 sa sólovým projektom začali venovať aj ďalší členovia kapely.

V praxi to znamenalo ukončenie koncertnej i nahrávacej činnosti No Doubt. Jednou z ich posledných spoločných nahrávok sa stal cover skladby 'It's My Life', v pôvodnej verzii od synthpopovej legendy Talk Talk (videoklip). Prerábka chytľavej skladby vyšla na jeseň 2003 ako promo singel ku kompilácii 'The Singles 1992–2003'. Keďže Gwen v tom čase už intenzívne pracovala na svojej prvej sólovke 'Love. Angel. Music. Baby.', nebolo času na spoločné písanie nového songu. Kapela sa preto pustila do prieskumu starých hitov, vypočula si stovky skladieb, až napokon voľba padla na 'It's My Life'. Vydarený cover bol nominovaný cenu Grammy za Najlepší popový výkon dua alebo skupiny so spevom.


No Doubt - 'It's My Life'

Prvé informácie o ďalšej spolupráci členov skupiny No Doubt prenikli na verejnosť v marci minulého roka. Výsledkom bude pripravovaný album a avizované turné po USA a Kanade. Oficiálne by sa malo skončiť začiatkom augusta. Uvidíme, či sa potvrdia aj šumy tvrdiace, že jeseň a zima bude patriť koncertom v Európe.

--
Text: Peter Lehotský
Foto: NoDoubt.com

Súvisiaci interpreti: Gwen Stefani, No Doubt