Spevák skupiny Čechomor František Černý v stredu 29. apríla v bratislavskom podniku Bar 21 Lounge pokrstil nové dvojCD žilinskej hudobnej skupiny HT. Krstným otcom albumu 'Biele noci - Vlčie roky' mal byť pôvodne známy český výtvarník David Černý, no ten svoju účasť na akcii musel na poslednú chvíľu zrušiť.

Spevák skupiny Čechomor František Černý v stredu 29. apríla v bratislavskom podniku Bar 21 Lounge pokrstil nové dvojCD žilinskej hudobnej skupiny HT.

Krstným otcom albumu 'Biele noci - Vlčie roky' mal byť pôvodne známy český výtvarník David Černý, no ten svoju účasť na akcii musel na poslednú chvíľu zrušiť.

"Chalani robia fakt dobré veci a to je aj dôvod, prečo sme prijali pozvanie na krst ich dvojCD. Nech sa vám tá hudba páči tak ako mne," povedal František Černý, ktorý následne pokrstil album šampanským.

Okrem Františka Černého sa slávnosti v bratislavskej mestskej časti Petržalka zúčastnil aj ďalší člen kapely Čechomor Karel Holas.

"Náš manažér Dodo Tarkay robil Čechomoru vianočné turné po Slovensku a raz na hotelovej izbe sa ich spýtal, či by so skupinou HT nechceli nahrať jednu pieseň. Skladba sa v Martine nahrať nestihla a tak nás Karel pozval do Prahy dokončiť to. Takto vznikla pieseň 'Ešte stále žijem'. Následne nám Karel navrhol, že nám v Prahe zmixuje celý album," vysvetlil pôvod spolupráce s Karlom Holasom pre agentúru SITA frontman skupiny HT Sveťo Vladař.



Novinka kapely HT, ktorú tvorí Sveťo (spev), Cybo (basgitara), Braňo (gitara) a Marcel (bicie nástroje), je tvorená dvoma diskami. Na prvom s názvom Biele noci sa nachádza 10 nových piesní HT a na druhom 18 raritných "demáčov" z rokov 1989 - 1994.

"Keďže tento rok oslavujeme 20 rokov pôsobenia na scéne, povedali sme si, že okrem nového albumu dáme našim fanúšikom aj darček v podobe kompilácie demonahrávok a raritných skladieb z nášho raného obdobia. Nechceli sme to robiť ako 'bestofku' a preto sme zvolili tento spôsob," uviedol Vladař.

Skupina stále intenzívne koncertuje. HT má do konca roka naplánovaných úctyhodných pätnásť koncertov, 21. mája sa predstaví v rodnej Žiline spolu s českou legendou Tři sestry. "Po meste sa začali intenzívne šíriť fámy, že koncert nebude. Nie je to však pravda," povedal portálu Hudba.sk ich mediálny agent Tomáš Holetz. "Skupina je sama zvedavá, ktorý 'dobrák' za touto informáciou stojí."

Text: SITA, Peter Lehotský
Foto: Publique

Súvisiaci interpreti: Čechomor, HT