Prvé národné semifinálové kolo súťaže Eurovision Song Contest 2010 je za nami. Neprinieslo žiadne nečakané zvraty. Do finále, ktoré sa uskutoční o dva týždne, totiž postúpila z prvého miesta bezkonkurenčne najväčšia favoritka slovenskej časti súťaže - speváčka Kristína s chytľavou piesňou 'Horehronie'.

O postupe Kristíny a zvyšných piatich postupujúcich interpretov rozhodovala po prvýkrát okrem divákov aj odborná porota v zložení Janko Lehotský, Ľubica Čekovská a Martin Sarvaš.

Súčet diváckych hlasov a bodov od poroty tak vytvoril konečný výsledok, ktorý bol rozhodujúci.

Spolu s Kristínou sa z postupu tešil Miro Jaroš a jeho pieseň 'Bez siedmeho neba', s ktorou sa umiestnil na druhom mieste. Opäť ju odprezentoval aj pomocou posunkovej reči. Z tretieho miesta postúpili Pavol Remenár, Klára & Liquid Error s netradičnou piesňou 'Figaro'. Ako štvrtý sa z postupu tešil spevák Mayo, ktorý divákov i porotu zaujal svojou dynamickou skladbou 'Tón'.

Piatym postupujúcim včerajšieho večera bol Robo Opatovský, ktorého romantickej piesni 'Niečo máš' pomohla do finále predovšetkým porota - ak by rozhodovali len divácke hlasy, skončil by až na 10. mieste. Veľké finále si v poslednú februárovú nedeľu užije aj spevák Marián Bango so skladbou 'Ty tu ticho spíš', ktorá sa umiestnila na šiestom mieste.

O úspechu či neúspechu nepostupujúcich interpretov môžeme len polemizovať. Niektorým z nich rozhodnutie poroty polepšilo, no niektorým naopak výrazne pohoršilo a zavrelo brány do národného finále. Na nepostupových miestach sa tak umiestnila extravagantná formácia Get Explode, spevácke duo Renáta Čonková a Martina Polievková, u divákov obľúbený Robo Mikla, ktorý však najmenej zo všetkých zaujal porotu, Richard Čanaky & FBI, Petra Humeňanská a Michaella.

Na druhé národné kolo Eurosongu 2010 sa diváci môžu tešiť už túto nedeľu 21. februára, kedy ďalšia šestica postupujúcich interpretov uzavrie finálovú dvanástku.

Výsledky 1. semfinále:

1. Kristína - Horehronie - SMS: 31,2% = 12 bodov + porota 12 bodov = 24 bodov
2. Miro Jaroš - Bez siedmeho neba - SMS: 12,0% = 11 bodov + porota 11 bodov = 22 bodov
3. Pavol Remenár, Klára & Liquid Error - Figaro - SMS: 6,6% = 7 bodov + porota 7 bodov = 14 bodov
4. Mayo - Tón - SMS: 4,8 % = 5 bodov + porota 9 bodov = 14 bodov
5. Robo Opatovský - Niečo máš - SMS: 4,5% = 3 body + porota 10 bodov = 13 bodov
6. Marián Bango - Ty tu ticho spíš - SMS: 6,8% = 8 bodov + porota 4 body = 12 bodov

7. Get Explode - Blue Sun - SMS: 6,5% = 6 bodov + porota 6 bodov = 12 bodov
8. Renáta Čonková & Martina Polievková - Dúha - SMS: 4,7% = 4 body + porota 8 bodov = 12 bodov
9. Robert Mikla - Voda a oheň - SMS: 11,1% = 10 bodov + porota 1 bod = 11 bodov
10. Richard Čanaky & FBI - Zlomené krídla - SMS: 7,0% = 9 bodov + porota 2 body = 11 bodov
11. Petra Hemuňanská - Rosa rosí - SMS: 1,9% = 1 bod + porota 5 bodov = 6 bodov
12. Michaella - O nás - SMS: 3,1% = 2 body + porota 3 body = 5 bodov

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Stv.sk/eurosong2010

Súvisiaci interpreti: Kristína