Slovenská skupina Para vydala po troch rokoch nový album 'Povstanie', ktorý uviedla do života včera (24.3.) v bratislavskom Majestic Music Clube. Kapela v bývalom Babylone doslova spôsobila "povstanie", keďže sála bola do posledného miesta vypredaná. Mnohých návštevníkov prilákali aj krstní rodičia, ktorými boli predstavitelia zábavnej relácie Partička. Ako to na krste vyzeralo si môžete pozrieť z našich fotografií a videí.

Krst spojený s koncertom sa pre zdĺhavé zapĺňanie sály divákmi posunul oproti plánovanému začiatku o 20:00 o niekoľko desiatok minút. Publikum najskôr krátkym vystúpením zahriali členovia bratislavskej skupiny Billy Barman.

Hlavní protagonisti večera na čele so spevákom Laskym svoje vystúpenie po krátkom undergroundovom úvode odštartovali skladbou '1711' z nového albumu. Do playlistu zaradila skupina aj ďalšie ochutnávky z aktuálnej nahrávky ako napríklad 'Zatancuj', 'Dávno', 'Roboti' alebo 'Nad zemou'. Fanúšikov však do varu dostala najmä overenými hitmi 'Otec 2', 'Brutálna zostava', 'MataMatoMataHari' či 'Doma dobre'.


Para - 'Doma dobre' v MMC klube, Bratislava, 24. 3. 2010

Hlavný bod programu, krst, nasledoval po deviatej skladbe, teda približne v polovici koncertu. Krstní rodičia, "parťáci" z Partičky, sa rozhodli pre originálny spôsob uvedenia CD do života. Predviedli prvotriednu improvizáciu v podobe spoločnej skladby, úlohy hlavného speváka sa pritom zhostil herec Daniel Dangl. Počas toho nechali takto pokrstené CD-čko kolovať v publiku.

Dôvodom, prečo skupina oslovila práve hercov z Partičky, je hlavne ten, že jej člen Marián Miezga bol kedysi spevákom v kapele Para. "My si na krsty vyberáme ľudí, ktorí sú nám nejakým spôsobom blízki,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Lasky. Medzi krstnými rodičmi nechýbal ani herec Peter Sklár. "Oni sú na scéne už pätnásť rokov, za to ich chválim. Ja osobne ich registrujem tak desať, pätnásť rokov. Ich skladby sú také slovenské, ľudové," povedal o Pare.



Na krste sa však neobjavila avizovaná herečka Petra Polnišová, ktorá naspievala vokály k hitu 'Abstinent'. Skladbu však Para do svojho playlistu zaradila, na pódiu sa v tej chvíli predstavila aj hip-hopová formácia AMO. Tancujúce a spievajúce publikum sa nevedelo s kapelou rozlúčiť, hudobníci sa na pódium vrátili dokonca dva razy. S fanúšikmi sa definitívne rozlúčili pár minút po 22:30 posledným prídavkom 'Keď ťa stretnem' z albumu 'Brutálna zostava' (2004).

Nový album Povstanie vznikal podľa slov lídra približne jeden rok. "Mali sme koncert v Londýne a v Brightone a tak nás napadlo nahrávať album chvíľu tam, že čo to spraví. Potom sme nahrávali na chalupe a nakoniec na samotnom strednom Slovensku," povedal Lasky v rozhovore pre agentúru SITA.


Para - 'Povstanie' v MMC klube, Bratislava, 24. 3. 2010

Skupina, ktorá v roku 2009 získala Zlatú platňu za predchádzajúci album s názvom 'Para' (2007), spúšťa v apríli mesačné celoslovenské turné. V rámci neho navštívi 13 slovenských miest. Hosťom koncertnej šnúry bude skupina Billy Barman, v jednotlivých mestách sa k nim pripoja aj ďalšie spriaznené kapely ako Puding Pani Elvisovej alebo The Uniques.

Zoznam koncertov turné:

14. apríla - Banská Bystrica
15. apríla - Prešov
16. apríla - Košice
17. apríla - Svidník
22. apríla - Detva
23. apríla - Prievidza
24. apríla - Hruštín
28. apríla - Nitra
29. apríla - Žilina
30. apríla - Liptovský Mikuláš
6. mája - Bratislava
7. mája - Trenčín
8. mája - Pezinok

--
Text: SITA
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Para