Americkému rockovému spevákovi Ronniemu Jamesovi Diovi, ktorý v nedeľu 16. mája skonal vo veku 67 rokov, vzdávajú po smrti hold významné osobnosti svetovej rockovej scény. "Metal stratil jeden z najvýraznejších hlasov. Moje srdce patrí jeho rodine a fanúšikom," uviedol vo vyhlásení legendárny Ozzy Osbourne, ktorého práve Dio nahradil na poste speváka v skupine Black Sabbath.Sústrastné odkazy prišli aj od bubeníka Larsa Ulricha z kapely Metallica či od speváka formácie Kiss.

"Ronnie! Ronnie! Ronnie! Ronnie! Milujeme ťa a budeš nám chýbať," zakričal Paul Stanley počas pondelňajšieho koncertu Kiss vo Švajčiarsku. Podľa informácií MTV si na Dia spomenuli aj Pearl Jam počas vystúpenia v Bostone. Do svojho hitu 'Alive' zakomponovali časť skladby 'Heaven And Hell' od Black Sabbath.

Ďalšími interpretmi vyjadrujúcimi rodine a fanúšikom úprimnú sústrasť boli Mastodon a Rob Zombie. Basgitarista Terry "Geezer" Butler, ktorý s Diom pôsobil v skupine Heaven & Hell, uviedol, že chorého speváka navštívil spolu s asi tridsiatimi priateľmi v nemocnici deň pred smrťou. "Vedeli sme, že sa to blíži a smrť je neodvratná. Všetci sme sa s ním chceli rozlúčiť," povedal Butler. "Večer do nemocnice prišiel kňaz a my všetci sme sa modlili pri jeho posteli. Približne hodinu pred polnocou sme jeho izbu opustili a nechali ho len s manželkou Wendy," dodal Butler.

Ronnie James Dio zomrel v nedeľu ráno na následky rakoviny žalúdka. Svet opustil len pár dní po tom, čo jeho skupina Heaven & Hell zrušila všetky letné európske vystúpenia práve pre zhoršený zdravotný stav speváka. Hudobník s občianskym menom Ronald James Padavona, ktorý pôsobil okrem spomínaných skupín aj v kapele Rainbow, po sebe zanechal manželku Wendy, syna Daniela a vnúčatá Julie a Joeyho. Verejná rozlúčka s Diom sa uskutoční 30. mája na cintoríne Forest Lawn v Kalifornii.

--
Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/OfficialRonnieJamesDio

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Heaven & Hell, Kiss, Metallica, Pearl Jam