Populárna trnavská kapela Hudba z Marsu má za sebou ďalší úspešný rok, ktorý okrem vydania a propagácie albumu Orchester z Marsu venovala aj "digitálizácii" a príprave na výnimočný rok 2011. Skupina totiž oslávi 15 rokov na scéne, takže jej plány sú veľké. Viac sa dočítate v odpovediach na otázky z našej koncoročnej ankety, ktoré nám poslal frontman skupiny Michal Štofej.

"V roku 2010 Mars opäť zaútočil novým albumom Orchester z Marsu, kde sa na jednom CD spojili a zaspievali vesmírne pesničky zdanlivo nespojiteľní speváci ako Koňýk zo Zóny A, Marcela Laiferová, Ďuďo z Hexu či Marián Labuda starší. Album ocenila hudobná kritika aj poslucháči. Mrzí nás iba to, že okrem Rádia_FM sa nechopili jeho potenciálnych hitov vo väčšej miere aj iné rádiá," uviedol Štofo a dodal, že skupina počas posledných 12 mesiacov odohrala takmer 50 koncertov.

"Fičali sme naplno nielen naživo ale aj virtuálne. Vyšli sme v ústrety fanúšikom, ktorí sa dožadovali viacerých našich skladieb na Youtube. Na oficiálny profil sme preto nahrali kompletnú diskografiu. Milovníci Hudby z Marsu môžu teraz na tomto kanáli počúvať naše pesničky celé hodiny a spríjemniť si dlhé zimné večery. Okrem iného nám tento rok do videografie pribudli aj štyri jednoduché akčné a úsmevné klipy k songom Sex Idols, Disko skazka, Miri piraňori a Nie sme takí starí. Zdigitalizovali sme aj staré raritné videá ku skladbám Astronaut a Na Mars!. Odkedy sme aktívnejší na Facebooku, denne sa k nám pridávajú desiatky fanúšikov. Svoj stan sme rozložili aj na bandcampe. Rok 2010 bol na Marse bohatý na seizmickú činnosť a nevídanú sopečnú aktivitu," uzavrel Štofo výčet aktivít HZM v roku 2010.

Odpoveď na otázku 'Čo Hudbu z Marsu v uplynulom roku najviac potešilo' taktiež súvisí s klipmi, albumom a koncertami. "Najväčšou radosťou je natočenie nášho prvého skutočne profesionálneho videa ku skladbe Final Song. Bolo nám potešením spolupracovať s režisérom Marekom Šulíkom a kameramanom Tomášom Stanekom. Taktiež sa tešíme, že sa nám podarilo priviesť do štúdia charizmatickú speváčku kultovej skupiny Tornádo Lue, ktorá naspievala skladbu Mustang Song. A výborný pocit sme mali z takmer všetkých našich koncertov - strašne veľa ľudí už pozná pesničky HZM, fanúšikovia s nami spievajú a tancujú... Čo viac si môže hudobník želať?!"


Hudba z Marsu & Jana Tóthová - Mustang Song

Na nový rok má skupina ambiciózny plán marťanskej invázie do sveta, ktorý súvisí s blížiacim sa výročím. "Digitalizácia starších videí a ucelenie našej diskografie vo virtuálnom priestore súvisí s tým, že v roku 2011 oslavujeme 15 rokov Hudby z Marsu na scéne! Teraz bilancujeme a sumarizujeme predošlé obdobie, aby sme sa v novom roku mohli čiastočne oslobodiť od minulosti a pustiť do úplne nových projektov. Restom z predošlého obdobia je rozrobený animovaný videoklip ku skladbe z albumu Idoli Goro biely pes. Ten by sme radi v dohľadnom čase dokončili. Počítače však už máme plné nových hudobných skíc," prezrádza Štofo.

"Hudba z Marsu sa chystá na radikálnu zmenu: Pozitívna a citlivá atmosféra v skladbách zostáva, texty však budú minimalistickejšie, sloganové, prípadne úplne vynechané. Väčšinou v angličtine a francúžštine, rozprávané počítačovými hlasmi alebo spievané vokoderom. Chceme, aby nám rozumel celý svet. Súvisí s tým aj častejšie používanie skratky HZM namiesto celého názvu Hudba z Marsu. Zostanú naše typické nástroje trúbka a akordeón, ale pribudne viac elektroniky. Baví nás súčasná tanečná hudba, inšpiruje a ovplyvňuje. To znamená, že chystáme nový album a veľké koncertné turné. Pätnásť rokov fungovania chceme osláviť vo veľkom štýle!"

Čo priniesol rok 2010 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.