Jazzový gitarista Boris Čellár je známy najmä ako člen kapely All Time Jazz, ktorá vystupuje so speváčkou Luciou Lužinskou, a ako spoluautor vzdelávacieho projektu Jazz ide do školy. V roku 2010 ku svojim hudobným aktivitám pridal aj nový projekt zameraný na brazílsku hudbu.

"Minulý rok bol pohodovým hudobným rokom. Veci sa diali samé od seba, bez inak nutného organizačného úsilia, ktoré je treba v menšinových žánroch vynakladať. Hladko sa rozbehol projekt Bossanova. Mohol som sa tak konečne hlbšie ponoriť do brazílskej hudby, ktorá má v sebe potenciál obrovského kľudu a živočíšnosti zároveň. Spolu s kubánskym spevákom Lazarom Jesus de Hodelin, rytmikou R. Ragan a P. Solárik, či s perkusionistami Ajdžim Sabom a Eddym Portellom sme odohrali program na niekoľkych festivaloch," povedal o roku 2010 mladý jazzman.

"V súvislosti s hudobným žánrom bossanova pribudla do rodiny gitár po poslednom kúsku Epiphone Casino '67 aj skvelá nylonka Godin," dodal Boris, ktorého okrem hrania v novom projekte tešia aj úspechy edukačného projektu, ktorý na jeseň zorganizovali s Luciou Lužinskou už po tretíkrát. "Príjemne ma prekvapila vysoká účasť hráčov hudobnej flash hry, ktorú som pripravil v rámci projektu Jazz ide do školy 2010 (reportáž). Na stránke s hrou sme mali v priebehu dvoch mesiacov skoro 20 000 kliknutí. Verím, že sa tým podaril zámer vtiahnuť do jednoduchého skladania songu aj 'hudobných hlucháňov' a laických konzumentov hudby, ktorí si tak mohli formou hry uvedomiť ako znie, keď spojením fragmentov, ktoré spolu komunikujú, prichádza harmónia a naopak voľbou dizonantných prvkov sa harmónia stráca."

"Okrem toho ma potešilo, že som spoznal kanadského jazzového speváka Denzela Sinclaira," priznal gitarita, ktorý sa v posledných rokoch taktiež začína venovať spevu. "Rád by som využil výbornú, v prvom rade ľudskú a následne hudobnú konšteláciu so slovinským klaviristom Gregorom Ftičarom a kontrabasistom Jurajom Griglákom a nahral tak trio CD, zatiaľ na pomedzí štandardov a vlastných kompozícií v tradičnom duchu. Okrem inštrumentálnych skladieb sa tu objavia aj verzie, ktoré chcem naspievať," prezradil o plánoch do nového roka.

"Tiež by som mal pripraviť niekoľko brazílskych skladieb na album Adrieny Bartošovej. A stalo sa už tradíciou, že ku koncu roka nahrávame s Luciou Lužinskou pre priateľov našu úpravu vianočných songov. Keďže ich už máme pomerne dosť, je možné, že ich pripravíme ako vianočné CD," dodal hudobník, ktorého už o niekoľko mesiacov čakajú aj rodičovské povinnosti.

Čo priniesol rok 2010 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.

--
Foto: Tatiana Bérešová - Hudba.sk