Do košického klubu Kasárne Kulturpark zavítal v piatok 13. mája 2011 anglický producent a spevák (momentálne žijúci vo Viedni) Toph Taylor s projektom Trouble Over Tokyo. A aj keď dátum evokuje rôzne asociácie, pozvať tohto pozoruhodného chlapíka nebol od organizátorov nešťastný ťah, práve naopak..

Na úvod, no v neskoršiu nočnú hodinu (program večera bol prezieravo zladený s MS v hokeji), vystúpila na pódium košická pätica Kolowrat, ktorá je známa svojou jedinečnou poetikou pretavenou do drsného indie-rockového kabáta. Kapela po odchode akordeonistu, ktorý kapele dodával špecifický a nezameniteľný sound, postupne dáva dokopy svoju novú tvár. Po piatku je zrejmé, že aj v čisto gitarovom prevedení majú skladby z albumov Vrany sa vracajú (2006) a Slnko je vo veži (2009), stále svoj silu a odkaz.

Platí to aj pre tri nové pesničky (Zabi páva, Niky už vie, Ráno ráno), ktoré naznačujú, akým smerom sa bude Kolowrat uberať na svom ďalšom albume.

Hlavná pozornosť sa ale tento večer venovala vystúpeniu jedinečného projektu Trouble Over Tokyo, ktorý už u nás v minulosti vystúpil na festivaloch Wilsonic a NouveauNu. Keďže tieto koncerty mali veľmi dobrú odozvu, čo platí rovnako aj pre posledné dva albumy Pyramids (2008) a The Hurricane (2010), očakávania divákov boli veľké. S veľkým nadšením treba konštatovať, že boli prekonané.

Už po pár tónoch (resp. prvých vokálnych slučkách) úvodnej No Handed bolo zrejmé, že z pódia bude najbližšie minúty znieť niečo výnimočné, nevšedné, magické. Toph Taylor odohral spolu s bubeníkom Maxom vystúpenie, pri ktorom snahu zaradiť túto hudbu do nejakého žánru či škatuľky môžeme považovať za šialený nápad. Spevák vyniká jedinečným hlasom s jemnou farbou a čistým, jemným falzetom, vďaka ktorému je často krát prirovnávaný k Justinovi Timberlakeovi či Thomovi Yorkeovi.

Mimo toho v sebe Toph nezaprie obrovský producentský nadhľad, ktorý sa prejavuje jednak tým, ako sú skladby, loopy a sample skvele zaranžované ale aj tým, ako neopísateľným spôsobom dokáže manipulovať s publikom (po koncerte nám Toph v exkluzívnom rozhovore popísal, ako sa v tomto manipulovaní vyžíva). Po rýchlej tanečnej veci nasadí zrazu úplne neočakávane komornú akustickú skladbu, no publikom udržuje aj naďalej svojim oduševneným prejavom v tranze. Balady Pyramids, Flames Flicker a mnohé ďalšie, ktoré v tento večer odzneli, vyvolávali zimomriavky a ich energia prechádzala celým telom.

Nemenej osobité boli hlasové loopy a Tophove schopnosti improvizovať so samplami, ktoré hudobníci podobného druhu používajú väčšinou naplánovane a strojovo. Večer plný magickej hudobnej energie vygradoval poslednou skladbou The Liar a prvým prídavkom Kryptonite, ktoré v dave vyvolali búrlivú odozvu nie len preto, že sú to dva najväčšie hity Trouble Over Tokyo, ale najmä tým, ako tieto pesničky skvele fungujú v živom prevedení (najmä druhá menovaná). Nie je preto prekvapením, že si ľudia vypýtali aj druhý prídavok Operate, ktorý uzavrel tento nezabudnuteľný večer, ktorý bude ešte veľmi dlho doznievať v múroch košických Kasární.

Trouble Over Tokyo - 'No Handed' (live @ Kasarne Kulturpark Kosice, 13.5.2011)

Trouble Over Tokyo - 'Pyramids' (live @ Kasarne Kulturpark Kosice, 13.5.2011)

Trouble Over Tokyo - 'Flames Flicker' (live @ Kasarne Kulturpark Kosice, 13.5.2011)

Trouble Over Tokyo - 'Kryptonite' (live @ Kasarne Kulturpark Kosice, 13.5.2011)

Autor, foto a video: Juraj Cagáň