Už o osem dní odštartuje svoj siedmy ročník rakúsky festival Nova Rock 2011. Popri menách ako Linkin Park, System of a Down či Iron Maiden sa tu predstaví aj austrálsko-britská formácia Pendulum, ktorá je aktuálne na svojom európskom turné. Pri tejto príležitosti vám prinášame exkluzívny rozhovor s basgitaristom kapely Garethom McGrillenom.

Ste známi svojou obľubou rôznorodých hudobných spoluprác, v súčasnosti ste však v tomto trende poľavili...

Ide skôr o vec budúcnosti – momentálne nepripravujeme a ani neplánujeme žiadnu spoluprácu. Musím však podotknúť, že nemáme žiaden presne stanovený model. S inými interpretmi jednoducho spolupracujeme iba z času na čas.

Na druhú stranu ste relatívne aktívni v ohľade remixov – koľko žiadostí máte aktuálne na stole?

Nespočet! Dostávame ich neustále a je to do istej miery frustrujúce, keď musíš povedať nie, pretože nemáš čas alebo jednoducho nevieš čo s tou skladbou urobiť. Držíme sa však zásady kvalitnej hudby – to znamená, že sa nepustíme do akéhokoľvek projektu iba preto, lebo za ním stojí veľké meno. V prvom rade chceme spraviť dobrý remix a keď tam vidíme potenciál, určite sa do toho pustíme.

Snáď najčastejšie kladenou novinárskou otázkou je váš postoj voči živému hraniu. Zmenil sa vôbec niekedy od vašich začiatkov v roku 2002?

Úprimne povedané, ani nie. Myslím, že sme vždy chceli predviesť čo najlepšiu šou a zahrať v rámci všetkých našich možností a podmienok v hale či na festivale. V princípe platí priama úmera – čím sme väčší, tým viac chceme hrať naživo.


Pendulum - Watercolour

Od svojich začiatkov používate software a hardware od spoločností Muse Research a Ableton. Uvažovali ste aj o prípadnej zmene?

Ako si povedal, stále používame mašinky od nich. Podľa mňa sú ich výrobky najlepším spôsobom ako previesť sčasti samplovanú elektronickú hudbu do živej podoby v akomkoľvek koncertnom prostredí.

O pár dní hráte neďaleko Slovenska na festival Nova Rock – čo máte na pláne po skončení letnej sezóny?

V prvom rade nás čaká naozaj veľké množstvo festivalov a niekoľko koncertov, takže sa dá povedať, že kreatívne dovolenkujeme. Začiatkom budúceho roka by sme však chceli začať pracovať na novom albume...

Keď sme pri plánoch, niekoľko vašich skladieb sa objavilo v počítačových a konzolových hrách. Je to jedna z ciest, ktorou sa chcete uberať aj naďalej?

Momentálne nemáme žiadne ponuky na soundtracky, ale robotu na hrách si vcelku užívame, takže je dosť možné, že sa pustíme do ďalšieho podobného projektu.

Pieseň 'Another Planet' bola inšpirovaná tvojim strachom z rozhlasovej hry Vojna svetov (War of the Worlds) od H. G. Wellsa. Ešte stále ťa tá nahrávka dokáže vydesiť?

Tomu ver, stále som z nej pos***ý.

Na turné ste v podstate neustále. Existujú ešte nejaké nové spôsoby ako zaháňaš nudu?

Momentálne som sa našiel vo varení a autách. K tomu sa snažím starať o pár kusov zeleniny, ktoré mám zasadené vo svojom byte. Myslím, že aktuálne mi tam rastú rajčiny, dyne a žerucha.

V minulosti ste pred každým koncertom pili tzv. Throat Coat, ktorý si miešate zásadne sami. Predpokladám, že vás bude istiť aj na Nova Rocku...

Za tie roky na pódiu je vlastne mojou jedinou istotou iba on. (smiech)


Pendulum - Witchcraft

Koncert Pendulum je v rozpise festivalu Nova Rock 2011 naplánovaný na pondelok 13. júna v rámci Red stage-u. Podľa setlistov z aktuálneho turné sa austrálsko-britská formácia v zložení Rob Swire, Peredur ap Gwynedd, Gareth McGrillen, Kevin Sawka, Paul 'El Hornet' Harding a Ben 'The Verse' Mount zamerala prevažne na svoj posledný album Immersion (2010) v kombinácií s osvedčenými skladbami zo starších platní In Silico (2008) a Hold Your Colour (2005).

Na plagáte Nova Rocku okrem Pendulum žiaria aj mená hviezd ako Iron Maiden, System of a Down, Linkin Park, Motorhead, 30 Seconds to Mars, Volbeat, Korn, The Darkness, Wolfmother, In Flames, Guano Apes či 3 Doors Down. Siedmy ročník Nova Rocku sa bude konať v dňoch 11. – 13. júna pri rakúskej dedinke Nickelsdorf, len 40 kilometrov od Bratislavy. Priestor Pannoniafields II sa rozkladá na lúkach pri obci Nickelsdorf. Festivalový areál je obklopený stanovými mestečkami, kempingom a viacerými rozľahlými parkoviskami. Nechýba ani adrenalínový park, rôzne zábavné scény, tetovacie salóny, obchodíky s oblečením a doplnkami, veľké gastro centrum či nočný tanečný stan.

Z Bratislavy je najjednoduchšia doprava na festival vlakom. Zo železničnej stanice Petržalka premáva pravidelný spoj priamo do Nickelsdorfu. Zo železničnej aj autobusovej stanice v Nickelsdorfe zriadili organizátori kyvadlovú dopravu priamo k bránam festivalu. Pre motoristov je ideálne zaparkovať nedaľeko stanového mestečka (v cene vstupenky) a pešo sa voľne pohybovať po areáli.

Permanentky i jednodňové vstupenky predáva na Slovensku exkluzívne sieť Eventim. V cene vstupenky je voľný pohyb po celom areáli, parkovisko, stanové mestečko aj sociálne zariadenia. Pri vstupe na festival sa platí ekologický depozit 5 €. Návštevník však dostane plastové vrece na odpad a ak ho pri odchode z festivalu vráti aspoň z polovice zaplnené, depozit mu vrátia.

--
Autor: Miroslav Meňhert, PR
Foto: Pendulum.com