Košické Kasárne Kulturpark pripravujú ďalší hudobný sviatok, keď v ich priestoroch v sobotu 1. októbra 2011 vystúpi formácia Brasstronaut, horúci objav kanandskej nezávislej scény. Metropola východu je jedinou slovenskou zastávkou na mape aktuálneho turné, v rámci ktorého kapela absolvuje 23 koncertov v rôznych európskych mestách.

Skupina Brasstronaut sa vynorila z nepredvídateľnej hudobnej scény mesta Vancouver v roku 2007. Mladá šestica čerpá z rozsiahleho zoznamu vplyvov a vytvára svoj vlastný zvuk, ktorý je "surový" a zároveň oduševnený. Vďaka zmyslu pre detail a trpezlivosti pri tvorbe si získali povesť skupiny, ktorá dokáže byť atraktívna tak pri hraní na klubovej párty, ako aj pred náročným a kritickým publikom.

Kritici kapelu označili snáď všetkými žánrovými definíciami od experimentálneho popu cez neo-soul, mini-orchestral a jazz až po "low rock". Brasstronaut totiž dokonale vykresľuje nové spojenia kombinovaním na prvý pohľad nespojiteľných žánrov, čoho výsledkom sú tisíce nadšených fanúšikov po celom svete. Títo kanadskí mladíci vyvracajú svojou originálnou tvorbou mýty o nudnosti, všednosti a recyklácii nápadov v súčasnej hudbe.

Brasstronaut vlani debutovali albumom Mount Chimaera, ktorý v radoch hudobnej kritiky zanechal výnimočný ohlas. Diskografiu dopĺňajú EP nahrávky Old World Lies (2008) a Opportunity (2011), ktorá je voľne stiahnuteľná z oficiálnej stránky kapely Brasstronaut.com.


Brasstronaut - Requiem for a Scene


Brasstronaut - Old World Lies

Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Kudlová z n.o. Košice2013. Viac informácii nájdete na stránkach www.kulturpark.sk a www.brasstronaut.com.

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: archív kapely