Debutový album bratislavskej hudobnej skupiny Banda s názvom Jedna (2011) je v októbrovom rebríčku World Music Charts Europe na skvelom 8. mieste zo 164 nominovaných albumov z celého sveta. Ide o historicky najúspešnejšie umiestnenie slovenskej skupiny, doteraz sa v prvej dvadsiatke umiestnili len štyri albumy. Banda sú prví Slováci, ktorí prenikli do prvej desiatky tohto najprestížnejšieho celosvetového rebríčka žánru world music.

V rebríčku World Music Charts Europe (wmce.de) o poradí albumov každý mesiac rozhoduje 47 dídžejov. Jediným zástupcom zo Slovenska je Vladimír "Potkan" Potančok z Rádia_FM. "Musím sa priznať k jednému hriechu: ja som totiž za album Bandy, aj keď ho mám veľmi rád a verejne sa k nemu a jeho kvalitám priznávam, nehlasoval. Pripadalo mi totiž nefér pretláčať za každú cenu album z vlastnej krajiny," uviedol Potkan.

"O to väčšiu radosť mám z toho, že jeho kvality uznali iní, ktorí v tom nie sú citovo, národnostne, alebo inak zainteresovaní!" dodal Potančok. Samotná kapela si bola kvalít svojho debutu vedomá a hudobníci, ktorí sa na albume podieľali, prijímajú úspech s nadšením. Ich prianím pritom je, aby nahrávku ocenili aj domáci poslucháči. "Vedel som, že nahrávame dobré CD a že bude skôr prijaté v zahraničí ako doma. Nemýlil som sa," hovorí perkusionista, spevák a producent albumu Roman Kozák.

Najúspešnejšie slovenské skupiny v rebríčku World Music Charts Europe:
(informácia k 10/2011)

Banda - 8. miesto v roku 2011
Družina - 11. miesto v roku 2005
Družina - 12. miesto v roku 2006
Suí Vesan - 13. miesto v roku 2008
Mango Molas - 17. miesto v roku 2007


Banda - Šmerc (video z pripravovaného filmu Tanec medzi črepinami)

B I O G R A F I A

Banda je world music skupina z Bratislavy, ktorá vznikla v roku 2003. Aktuálnu zostavu tvoria uznávaní muzikanti s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti folklórnej hudby a iných žánrov: Samo Smetana (husle, mandolína, buzuki, tamburína, spev), Alžbeta Lukáčová (cimbal, heligónka, perkusie, spev), Ivan Hanula (viola, mandolína, buzuki, spev), Peter Obuch (kontrabas, spev) a Igor Ajdži Sabo (bicie nástroje, perkusie, spev).

Skupina hrá ľudové piesne v modernom spracovaní. Vychádza z poctivých, autentických koreňov slovenskej ľudovej hudby. Inšpiruje sa však aj inými hudobnými žánrami, napríklad bluesom, jazzom, beatom a muzikou iných národov – najmä balkánskou, keltskou, slovanskou, indickou, karibskou a latinsko-americkou. Banda používa akustické hudobné nástroje a bohaté vokály s rešpektom k tradícii, ale aj v celkom novej, originálnej podobe.

Debutový album Jedna vyšiel v januári 2011 pod hlavičkou Pro Etno a Pavian Records. Obsahuje šestnásť skladieb, na ktorých sa autorsky a producentsky podieľal aj bývalý člen skupiny Roman Kozák. Banda sa významnou mierou podieľala aj na tvorbe hudby do filmu Tanec medzi črepinami, ktorý je režisérskym debutom Mareka Ťapáka. Z tejto spolupráce vznikol aj hudobný klip k piesni Šmerc, unikátny poetický film je podľa dostupných informácií tesne pred dokončením.

Pred vydaním svojho prvého oficiálneho albumu si kapela fanúšikov získala promo nahrávkou Päť prvých vecí (2004), záznamom z koncertu Folk fórum live: Z. Homolová – Banda (2004), ale aj pravidelným vystupovaním na Slovensku a v zahraničí. Skupina zrealizovala napríklad tri úspešné koncerty v Slovenskom rozhlase, ktoré boli vysielané naživo (2004, 2006, 2008), pričom záznam jedného z nich bol zaradený do medzinárodnej ponuky EBU.

K ďalším významným úspechom skupiny patrí koncert na oslavách SNP v Banskej Bystrici, vystúpenia na festivaloch Pohoda v Trenčíne a Lodenica v Piešťanoch, v Mánesovom divadle v Prahe, či séria koncertov v nórskom Trondheime. Skupina sa tiež predstavila na prestížnom festivale world music v Rudolstadte v Nemecku, Slavfeste v Londýne, Folklových prázdninách v Náměšti nad Oslavou v Čechách a na festivale Mikołajki folkowe v poľskom Lubline.

V roku 2007 Banda získala v rámci medzinárodnej rozhlasovej súťaže nahrávok Grand Prix Svetozára Stračinu za skladbu Janči, Janči Cenu Spolku hudobného folklóru pri SHÚ.

--
Zdroj: Samo Smetana (text tlačovej správy o WMCE), Banda.sk (biografia)
Foto: Jakub Dvořák - Banda.sk