Súčasťou programu slovenských kín sa tento týždeň stane celovečerný dokumentárny film s názvom Takovej barevnej vocas letící komety. Rozpráva o Filipovi Topolovi, českom skladateľovi, textárovi, klaviristovi a spevákovi skupiny Psí vojáci, ktorého tvorba zasiahla tri generácie.

Charizmatický a všestranne talentovaný umelec na seba začal strhávať pozornosť už od svojich 13 rokov, jeho potreba slobodného vyjadrovania sa však v komunistickom Československu skoro narazila na kameň. Filip a jeho mladá kapela sa tak na desať rokov presunula do alternatívneho prostredia undergroundovej scény.

Film odkrýva, ako sa v životnom osude a postojoch Filipa Topola odrážala doba pred aj po nežnej revolúcii, jeho posadnutosť hudbou a láska k Mozartovi, ale tiež jeho závažná choroba. Celým dokumentom sa nesú piesne, ktoré sám Filip Topol označoval za formu svojich denníkov, a jeho poviedky, doplnené postrehmi a spomienkami jeho životných súpútnikov a priateľov. Snímka tiež obsahuje záznamy rozhovorov s hlavným protagonistom z unikátnych archívov, z ktorých mnohé doposiaľ neboli publikované.

Autormi námetu sú Romek Hanzlík a Václav Kučera. Ten tiež napísal scenár a ujal sa réžie. Za kamerou sál Diviš Marek, pod strih sa podpísal Vilém Šrail. Dokument Takovej barevnej vocas letící komety prináša do slovenskej kinodistribúcie od 21. januára Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). Premiéra za účasti tvorcov sa uskutoční dnes o 20:00 v bratislavskom kine Lumière.

Viac sa o filme dozviete na jeho oficiálnej stránke www.facebook.com/filiptopolfilm.

Pozrite si trailer k filmu:


Biografia

Filip Topol (nar. 12. júna 1965 v Prahe), syn dramatika Josefa Topola, vystúpil po prvý raz sólovo v roku 1978 na Hrádečku u Václava Havla v úvode legendárneho koncertu The Plastic People of the Universe. Hral piesne svojho staršieho brata Jáchyma, ktorý je spisovateľom. Skupina Psí vojáci absolvovala svoje premiérové vystúpenie v roku 1979 a pre svoje postoje sa ihneď stala záujmom Štátnej bezpečnosti, ktorá mladistvých členov formácie vypočúvala. Psí vojáci tak mohli hrať len na súkromných undergroundových akciách. Domovskou scénou kultovej skupiny bol pražský Juniorklub Na Chmelnici.

Od polovice 80. rokov pôsobila kapela pod krycím názvom P.V.O. (Psí vojáci osobně). Prvý oficiálny album s názvom P.V.O. vydala kapela až v roku 1989. Po zmene režimu sa uviedla štúdiovkou Nalej čistého vína, pokrytče (1991) obsahujúcou skladby z 80. rokov. Psí vojáci hrali po roku 1989 nielen v Česku a na Slovensku, ale i v Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku, Belgicku či Francúzsku. Činnosť kapely skončila s úmrtím jej frontmana a výhradného autora repertoáru. Topol zomrel 19. júna 2013 vo veku 48 rokov po ťažkej chorobe.

Spevák, pianista, skladateľ, textár a spisovateľ sa v roku 1994 objavil v snímke Žiletky režiséra Zděnka Tyca, v ktorej boli použité aj piesne kapely. Počas svojej kariéry vydal aj dva sólové štúdiové albumy - Sakramiláčku (1995) a Střepy (1999), a tiež niekoľko knižných titulov, napríklad Mně 13 (1995) či Karla Klenotníka cesta na Korsiku (1999).

Dlhšia upútavka a video zo zákulisia tvorby dokumentu:


Zdroj: TASR (agentúru informovala Martina Pašteková z ASFK), archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/psivojaci

Súvisiaci interpreti: Psí vojáci