Fanúšikovia kultovej punkrockovej kapely The Exploited, ktorá by sa mala v lete predstaviť aj na Topfeste, zažili obrovský šok. Líder skupiny Wattie Buchan prerušil vystúpenie v portugalskom Lisabone a bezprostredne na to v zákulisí skolaboval. Dôvodom bol srdcový infarkt. Podľa vyhlásenia kapely nebude koncertovať minimálne tri mesiace.

Incident sa stal minulý týždeň vo štvrtok (13.2.) v lisabonskom klube República da Música, kde sa The Exploited predstavili spolu s Hatebreed a Napalm Death v rámci koncertnej šnúry Tour of Chaos. Po náhlom kolapse Waltera "Wattieho" Buchana, ktorý je frontmanom skupiny už od roku 1980, museli organizátori okamžite privolať záchranku. Kolapsu predchádzali ťažké chvíle speváka priamo na pódiu, ktoré dokumentuje fanúšikovské video. Ako vidno, spevák bol krátko pred upadnutím do bezvedomia ledva schopný udržať sa na nohách.

Škótska kapela na druhý deň vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že nie je možné pokračovať v turné, nakoľko spevák bude minimálne týždeň v nemocnici a následne ho čaká niekoľko mesiacov odpočinku. V rámci turné skupina koncertovala takmer každý deň a cestovala po celej Európe. Nateraz sú zrušené všetky koncerty The Exploited minimálne do mája.

Samotný Wattie Buchan včera v noci napísal svoj prvý odkaz pre fanúšikov od incidentu. "Ani neviem vyjadriť, ako veľmi ma dojímajú všetky pozitívne priania od tisícov ľudí z celého sveta a ponuky na pomoc mojej žene Gene. Chcem len poveďať: Ďakujem vám a všetkým zamestnancom nemocnice na jednotke intenzívnej starostlivosti, sú užasní. Ešte raz vám všetkým ďakujem," napísal spevák na oficiálnej Facebook stránke kapely.


Nepríjemná udalosť sa stala len tri dni po tom, ako organizátori najväčšieho slovenského rockového festivalu Topfest potvrdili účasť The Exploited a ďalších dvoch punkových legiend na 11. ročníku podujatia, ktoré sa uskutoční 26. až 28. júla. "Topfestu sa to nedotklo, Wattiemu prajeme skoré uzdravenie a rýchly návrat na pódiá," uviedli organizátori.

Kapela nedávno podpísala zmluvu s vydavateľstvom Nuclear Blast Records, na ktorom mala tento rok vydať svoj prvý štúdiový album po 11 rokoch. Tieto plány budú zrejme preložené na neskôr, no fanúšikovia sa môžu tešiť na marcové vydanie niekoľkých reedícií klasických albumov, ktoré budú obsahovať aj doposiaľ nevydané bonusy.

Zdroj: Nme.com, Classicrockmagazine.com, archív Hudba.sk
Foto: Facebook

Súvisiaci interpreti: The Exploited