Nekorunovaná kráľovná retro vlny a nostalgie za hudbou druhej polovice 20. storočia len dva dni po zverejnení nového singla Love predstavila jeho oficiálny vizuál. Pri jeho sledovaní sa najskôr zdá, že nepôjde o nič výnimočné, čo by sa vymykalo jej doterajším "hipsterským" videoklipom. Zdanie však klame.

Po dvoch minútach, počas ktorých môžete vidieť speváčku s margarétami vo vlasoch na pódiu v temnej miestnosti, kde sa na jej koncert vybrala partia mladých ľudí, sa totiž zrazu všetko zmení a Lana Del Rey zoberie divákov na surreálny výlet na vzdialené planéty v iných galaxiách. Podarilo sa jej pritom túto fikciu načasovať úplne dokonale, keďže práve v deň zverejnenia videoklipu NASA oznámila, že v stredu 22. februára na tlačovej konferencii zverejní významný objav mimo našej slnečnej sústavy. Niežeby to s Lanou akokoľvek súviselo, ale je to zaujímavá zhoda okolností. A pre niekoho možno dôkaz, že ju riadia ilumináti.

Usmievavá Lana spieva pre fanúšikov

Singel Love je prvou ochutnávkou speváčkinho piateho albumu, ktorého názov ani dátum vydania zatiaľ neboli zverejnené. "Moje prvé štyri albumy som nahrala pre seba, ale tento je pre mojich fanúšikov a je o tom, kam, dúfam, všetci smerujeme," prezradila v oficiálnom vyhlásení pri zverejnení singla. V článku o ňom sme uviedli, že v skladbe pôsobí pozitívnejšie a vyrovnanejšie, a potvrdzuje to aj videoklip. Nie je totiž bežné, aby sa Lana vo svojich klipoch usmievala, väčšinou sa v nich tvári nezúčastnene či tajomne ako ľadová kráľovná. Jej úsmev sme doposiaľ mohli vidieť skôr na fotografiách pre titulné strany magazínov či v reklamách.

V klipe Love však niekoľkými milými úsmevmi fanúšikov poteší, a nielen nimi. Režisér klipu Rich Lee sa postaral o strhujúce zábery zo vzdialených planét, kde fanúšikovia sledujú rôzne pôsobivé výjavy na oblohe, kúpu sa v jazere či prechádzajú sa po krajine. Celé sa to dá v súvislosti s textom, ktorý je - ako inak - o najsilnejšom cite, intepretovať tak, že láska má moc "vystreliť" ľudí mimo priestor a čas a môžu vďaka nej zažiť veci, ktoré sú v porovnaní s bežným každodenným životom úplne jedinečné, až neuveriteľné.

Zároveň samotný text piesne potvrdzuje, že speváčka už nespieva len o sebe. Naopak, prihovára sa fanúšikom, k čomu využila aj ukľudňujúce slová z piesne od The Beach Boys (Don't Worry Baby). Lana teda v novinke hudobne pokračuje viacmenej v rovnakej línii ako doteraz, no celkový dojem zo skladby je iný než pri doterajšej tvorbe. A to je určite dobrá správa, lebo ďalší album v znamení trúchlenia nad neperspektívnosťou lásky k "zlým chlapcom" by už mohol byť priveľa aj pre tých najskalnejších.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey